Hoppa till innehållet

Svensk Rocket Internet-kopia noterar två bolag nästa år

De står bakom tre av börsens nykomlingar i år. Nu planerar startupfabriken NS Ventures ytterligare två noteringar av teknikbolag nästa år.

Magnus Kniving, vd och partner på NS Ventures.
Magnus Kniving, vd och partner på NS Ventures.

NS Ventures (NTL) har hittills varit något av en doldis på den svenska techscenen. Men i år har man lyckats med konststycket att notera tre av sina sex portföljbolag.

”Vår affärsidé är att bygga internetbolag från idé till börsintroduktion, lite som tyska Rocket Internet. Vi tar inte in entreprenörer, utan bygger bolagen själva. Sedan tar vi in professionella företagsledare när det är dags att skala upp”, säger Magnus Kniving, vd och partner på NS Ventures.

Han har jobbat som it-entreprenör hela sin karriär, bland annat med videoappen VMS som en tid konkurrerade med Instagram och hade över fem miljoner användare.

NS Ventures startade han ihop med sina två partners för två år sedan. Bolaget har kontor i Stockholm och New Delhi i Indien. I dag är man över 100 medarbetare med portföljbolagen inräknade. Huvudkontoret i Stockholm drivs dock av fem personer.

Under 2016 räknar Magnus Kniving göra en vinst efter skatt på 30 miljoner kronor efter skatt. Målet är att dubbla denna siffra nästa år.

”Bolagen vi listat i år har ett totalt börsvärde på 120 miljoner kronor. Jag skulle säga att våra olistade bolag är värda lika mycket.”

De tre bolag man noterat i år är:

  • Fastout (NTL), som utvecklar mjukvara för drönare. Bolaget introducerades i januari och har sedan dess stigit med 13 procent till ett börsvärde på 64 Mkr.
  • Videoburst (NTL), ett bolag som hjälper företag med nätbaserade videolösningar för reklam- och företagspresentationer. Bolaget introducerades i juni och handlas nu i linje med teckningskursen med börsvärde på 28 Mkr.
  • Transiro, en molnbaserad it-lösningar för transportbranschen som noterades i tisdags på NGM Nordic. Bolaget har ett börsvärde på cirka 28 Mkr.

”Transiro fick just in Nobina som kund. De en av de största kollektivtrafikbolagen i Norden och äger bland annat äger Swebus”, säger Magnus Kniving.

Nästa år ska NS Ventures notera ytterligare två teknikbolag:

  • Brandbee (NTL), en webbtjänst för att hantera inkommande försäljning.
  • Splitex (NTL), en crowdbaserad försäkringstjänst.

”Splitex är bolaget vi investerat mest i och hoppas mest på under 2017. Tjänsten låter användare att gå ihop och dela på risker, helt utan inblandning av traditionella försäkringsbolag”, säger Magnus Kniving.

NS Ventures listar även Mavshack som en av sina historiska avyttringar. Bolaget, ett slags Netflix för den asiatiska marknaden, har formligen rasat ihop på börsen det senaste året.

”Det där bolaget noterades långt innan NS Ventures grundades. Jag lämnade två år innan det började gå utför”, säger Magnus Kniving.

Vi har sett 23 börsnoteringar av techbolag i år. Finns det en risk att det går lite för fort för vissa små aktörer?

”Ja. Jag skulle inte rekommendera att lista ett litet teknikbolag för sig. Men vi listar många bolag och kan därmed uppnå hög kvalité vad gäller affärsmodell, IR och formella krav kring själva noteringen.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera