Annons

Svensk rymdexpert om Space X-raketen: ”Ett stort steg”

Till vänster: en jublande Elon Musk efter att Space X skjutit upp astronauter i rymden. Till höger: experten Stas Barabash från Institutet för rymdfysik i Sverige.
Till vänster: en jublande Elon Musk efter att Space X skjutit upp astronauter i rymden. Till höger: experten Stas Barabash från Institutet för rymdfysik i Sverige. Foto: TT/Institutet för rymdfysik.
Rymdfantaster från hela världen bevittnade i helgen hur en raket från den privata aktören Space X sköts upp i rymden. Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, är imponerad över designen inne i kapseln. ”För mig är det ett stort steg i teknologin”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

USA:s nystart i rymden kom ett steg framåt när farkosten från Space X lyfte från jordens yta på lördagen. Kapseln dockades med den internationella rymdstationen, ISS, knappt ett dygn senare.

Bakom Space X står entreprenören Elon Musk, som även är vd för elbillstillverkaren Tesla. Det är första gången som en privat aktör bygger en raket och skickar ut astronauter i omloppsbana runt jorden. På pappret är dock resan beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa.

”Känslorna bara sköljer över mig. Vi har jobbat i 18 år för detta”, sa Elon Musk efter den lyckade rymdfärden.

Stas Barabash är professor i experimentell rymdfysik och föreståndare för institutet för rymdfysik i Sverige. Han beskriver helgens rymdresa som ”spännande”. Framför allt är han imponerad över att Space X lyckades få tillbaka första steget av raketen, något som i vanliga fall förstörs vid uppskjutningen.

”Det var ett historiskt genombrott i teknologin”, säger han.

Rymdexperten gillar även designen inne i kapseln Crew Dragon.

”Det är en helt unik samverkan mellan astronauter och utrustning. Det är bara pekskärmar, inga klassiska knappar. Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt”, säger Stas Barabash och beskriver det som ”ett stort steg i teknologin”.

På frågan om vad det kan finnas för risker med projektet svarar Stas Barabash att det alltid finns en viss risk vad gäller rymdresor – men han tror att Space X vet vad de håller på med.

För det är inte första gången som Space X flyger till ISS.

”De använder likadan konstruktion för obemannade farkoster, för att leverera gods och utrustning till stationen. Men nu är det första gången de flyger astronauter dit”, förklarar Stas Barabash.

Elon Musk sade efter uppskjutningen av Space X att det förhoppningsvis var det första steget på en resa till en civilisation på Mars. Stas Barabash svarar att det är bra med visionärer som Musk, men att det första steget är att utforska månen.

”Det finns så många problem som måste lösas, och vi har ingen idé om hur vi ska göra det. Till exempel strålning, det är kanske ett av de största problemen.”

Oavsett vilket så måste vi fortsätta åka ut i rymden, betonar han.

”Jorden är ett slutet system. Om vi vill utveckla oss måste vi gå till nya horisonter.”

(Di Digital/TT Nyhetsbyrån)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer