Annons

Svensk startup bygger blockkedja för bostadsköp

Henrik Hjeltes startup Chromaway står för tekniken som Lantmäteriet ska testa till fastighetsaffärer.
Henrik Hjeltes startup Chromaway står för tekniken som Lantmäteriet ska testa till fastighetsaffärer. Foto: Amanda Lindgren
Med blockkedjeteknik hoppas Lantmäteriet vända upp och ned på hur fastighetsaffärer i Sverige. Nu testkör myndigheten det svenska startupbolaget Chromaways system. “Tanken är att ersätta alla steg med en digital process”, säger vd:n Henrik Hjelte.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockkedjan, den underliggande tekniken som möjliggör bland annat kryptovalutan bitcoin, är ett av årets hetaste modeord i techvärlden. Men trots lovord och jätteinvesteringar från såväl banker som it-jättar är de faktiska implementationerna av tekniken få.

Nu avslöjar dock myndigheten Lantmäteriet att man, tillsammans med det svensk-israeliska startupbolaget Chromaway, tagit fram en blockkedjelösning för bostadsköp.

Systemet, som fortfarande befinner sig på ett tidigt teststadium, har potential att fullständigt vända upp och ned på hur fastigheter köps, säljs och lagförs i Sverige. Det säger Mats Snäll, utvecklingschef på Lantmäteriet.

“Det är en process som idag väldigt mycket vilar på pappersdokument. Den här tekniken kan potentiellt innebära att ledtiderna försvinner. Men framförallt blir det säkert”, säger Mats Snäll.

Det här blir omöjligt att förvanska eller förstöra

Ett fastighetsköp idag bygger på att flera olika parter – köpare, säljare, banker, mäklare och Lantmäteriet – alla tar del i en komplicerad process av kontrakt, pengaöverföringar, godkännanden och underskrifter.

Processen är komplicerad och tidskrävande. I sak är en fastighetsaffär inte färdig förrän ett fastighetsavtal skickats in – oftast med brevpost – och registrerats hos Lantmäteriet, som är den myndighet som ansvarar för Sveriges fastighetsregister.

“Tanken är att ersätta alla de stegen med en digital process. Tidsåtgången kan gå ned från flera månader till att i princip göra allt vid sittande bord. Dessutom kan man undvika vissa bedrägerier som sker idag”, säger Henrik Hjelte, medgrundare och vd på Chromaway.

Läs mer: Storbanker satsar halv miljard i bitcoin-teknik

Att systemet är byggt med blockkedjeteknik innebär transparens för alla inbjudna i processen samt minimerar risken för bedrägerier.

“För oss är det intressant framförallt ur ett säkerhetsperspektiv. I dag finns alltid risk att papper kommer bort eller förfalskas. Det här blir offentligt, tydligt och omöjligt att förvanska eller förstöra”, säger Mats Snäll.

Systemet testas just nu i ett pilotprojekt på Lantmäteriet. Ingenting är beslutat om att gå vidare mot en skarp lansering, säger Mats Snäll, men tillägger att en sådan skulle kunna ske inom tre års tid.

“Det finns ingen kostnad eller budget klar för om vi skulle gå hela vägen. Det är en av de saker vi vill ta reda på”, säger han.

Slutmålet, säger han, är en enkel tjänst där alla parter i transaktionen kan sköta en fastighetsöverlåtelse på distans.

“Det vi kan föreställa oss just idag är en app i telefonen där hela kedjan kan logga in och godkänna sina delar”, säger Mats Snäll.

Det första systemet av sitt slag i världen

Svenska Chromaway, som utvecklat tekniken, grundades år 2014 och jobbar i dag med blockkedjeimplementationer för bland andra LHV Bank i Estland samt startupföretaget Funderbeam, med Skype-grundaren Jaan Tallinn i ägarkretsen.

Uppdraget hos Lantmäteriet är en fjäder i hatten, säger Henrik Hjelte:

“Det finns andra blockkedjeprojekt som handlar om fastigheter. Men vad jag känner till är det här det första systemet av sitt slag i världen”, säger Henrik Hjelte.


Läs mer om blockkedjan:

Foto:

Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Foto:

Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer