Hoppa till innehållet

Svensk startup knäckte Panama-läckan

När journalistnätverket ICIJ skulle hantera Panama-läckan föll valet på Malmöbolaget Neo Technology, som hjälpte grävreportrarna att kartlägga 11,5 miljoner läckta dokument.

Ett virrvarr av politiker, skurkar och svarta pengar. Så illustrerar den internationella organisationen för grävande journalistik, ICIJ, sitt avslöjande av ”Panamadokumenten”.
Ett virrvarr av politiker, skurkar och svarta pengar. Så illustrerar den internationella organisationen för grävande journalistik, ICIJ, sitt avslöjande av ”Panamadokumenten”.Foto: ICIJ

När den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung mottog sammanlagt 2,6 terrabyte data från affärsjuristerna Mossack Fonseca bad man journalistnätverket ICIJ om hjälp.

En grupp på omkring 100 journalister tog sig an uppgiften att hantera 11,5 miljoner dokument mellan sig, analysera handlingarna och samtidigt se till att ingen information läckte ut.

Läs mer: Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

ICIJ tog i sin tur hjälp av det svenska databasbolaget Neo Technologys tekniklösningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Grafdatabastjänsten Neo4j och plattformen Lunkurious organiserade informationen i grafer med nodpunkter och andra egenskaper som gjorde det ”lättare än någonsin för journalisterna att ’följa pengarna’”, skriver bolaget.

”Det handlar om att förstå saker som inte är uppenbara. Det gör man genom att dra kopplingar. I det här fallet kan det vara så att en statschef inte är direkt kopplad till ett skumraskbolag, men via närstående personer kan de vara det om man går två, fem eller tio steg bort", säger Neo Technologys vd Emil Eifrem till Di Digital.

Läs mer: Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen

Neo Technology hade inte själva tillgång till den känsliga informationen, utan byggde en databas som ICIJ:s reportrar sedan använde sig av för att hitta samband och rapportera vidare.

För tio år sedan hade vi inte lärt oss någonting om läckan

"Den här datan handlade om dokument från 1970-talet och framåt. Det är väldigt lång tid. Om det här hade hänt tidigare sedan hade det inte funnit någon som helst möjlighet för ICIJH att analysera datan. För tio år sedan hade vi inte lärt oss någonting om läckan", säger Emil Eifrem.

Malmöbolaget, som är registrerat i USA, tog in 170 Mkr i finansiering i januari 2015. Bland investerarna fanns då svenska Creandum och Dawn Capital.

http://embed.acast.com/digitalpodden/-dude-itsafuckingdatabase-intervjuemileifrem

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera