Annons

Svensk startup köptes upp av britter – går i konkurs ett år senare

Divvits medgrundare och vd David Linell.
Divvits medgrundare och vd David Linell. Foto: Press.
Divvit blev för ett år sedan Sveriges nästa techexport när det köptes upp av brittiska VE Global. Men den nya ägaren ville inte fortsätta finansiera Divvit, som bränt tiotals miljoner kronor sedan starten 2015, och har nu försatt bolaget i konkurs.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lundabolaget Divvit grundades 2015 och har utvecklat ett analysverktyg för e-handelsbutiker.

De hjälper sina kunder att överskåda vad det är som skapar försäljning och tillväxt. Divvit hämtar data både från kundens egen e-handelssajt och en rad andra sajter, till exempel Adwords och Facebook. 

2018 omsatte Divvit 0,3 miljoner kronor och noterade en förlust på 6,9 Mkr. Enligt bolagets senaste årsredovisning förväntades intäkterna bli ungefär lika blygsamma i år, medan prognosen var att de skulle ta fart under 2020. 

Men nu har bolaget försatts i konkurs av ägarna. Den 21 oktober godkändes ansökan i Lunds tingsrätt.

”Det är styrelsen som ansökt om att bolaget ska försättas i konkurs. Men det är för tidigt för mig att ha någon uppfattning om vad som förorsakat det hela”, säger Ola Sellert, konkursförvaltare i målet och advokat på byrån Trägårdh.

Divvit fick en ny storägare så sent som för ett år sedan, när det brittiska konsultbolaget V Global förvärvade 78 procent av aktierna i bolaget för en hemlig summa. 

Läs mer: Svenskt techbolag köps av brittisk e-handelskonsult 

Enligt handlingar hos Bolagsverket har VE Global lånat ut drygt 8 Mkr till Divvit, till en ränta om 1,5 procent, från mitten av 2018 fram till konkursen. En trolig anledning till att Divvit nu hamnat på obestånd är att VE Global inte längre velat finansiera bolaget.

”Jag har inte fått bokföringen ännu, så jag ingen mer exakt uppfattning om tillgångar och skulder”, säger konkursförvaltaren Ola Sellert.

Den brittiska tidningen Times rapporterade i somras att ägaren VE Global haft stora problem med sin egen kostnadskontroll och bland annat kapat personalstyrkan från 350 till 225 personer. Konsultbolaget har även dragit sig ur en stor satsning i Indien.

Enligt medieuppgifter har VE Global inte lyckats stänga en egen kapitalrunda som man arbetat med sedan förra hösten, vilket nu troligtvis spillt över på Divvit. 

VE Globals bokslut för fjolåret har ännu inte lämnats in i Storbritannien, men 2017 gjorde konsultbolaget en förlust på ungefär 100 Mkr på en omsättning om cirka 245 Mkr.

Ola Sellert hoppas nu kunna sälja vidare den teknik som Divvit utvecklat. Bolaget hade vid konkursen enbart en anställd, eftersom man i övrigt kontrakterat konsulter för att driva verksamheten.

”Jag försöker ta hand om den tekniska plattformen och hålla den öppen under en övergångsperiod, för att sedan sälja det till den intressent som betalar bäst”, säger han.

Bedömer du möjligheterna som goda att sälja vidare tekniken? 

”Jag tror säkert det kan finnas ett intresse för någon att ta över den. Det finns ett antal kritiska kunder som är måna om att den ska fungera. Nu försöker jag hitta pengar i konkursboet så att vi kan driva det vidare i väntan på en försäljning”, säger Ola Sellert.

Läs mer: E-handelssnillen fyller på kassan – satsar på Europa 

Redan före konkursen har det funnits ett missnöje mot majoritetsägaren VE Global. 

Techentreprenörerna Gert Nordin och Erik Fischbeck har tillsammans investerat uppemot 14 Mkr i Divvit sedan 2017 och kontrollerar än i dag ungefär 20 procent av bolaget. De valde tidigare i höstas att stämma styrelsen för majoritetsmissbruk.

VE Global, vd:n David Linell och flera tidigare ägare anklagas för att i maskopi ha fattat beslut för egen vinning, och därigenom försökt tvinga ut Gert Nordin och Erik Fischbeck ur verksamheten mot ”symboliska summor”, enligt handlingar från Lunds tingsrätt. 

De pekar till exempel på att den svenska ägargrupp som för ett år sedan sålde aktier till VE Global tidigare varit anställda på det brittiska företaget – och att flera av dem dessutom varit aktieägare i bägge bolagen samtidigt.

Ola Sellert har svårt att svara på om ägarkonflikten påverkat beslutet att försätta Divvit i konkurs.

”Jag har förstått att det funnits meningsskiljaktigheter på ägarsidan och att det funnits granskningspersoner inne i verksamheten som tittat på olika saker. Men om det har haft betydelse för konkursen får jag titta på senare. Min uppgift nu är att rädda de värden som jag kan”, säger han.

Varken Gert Nordin eller Erik Fischbeck har velat ställa upp på en intervju. 

Di Digital har utan framgång sökt majoritetsägaren VE Global och vd:n David Linell för kommentarer.

Läs mer: Divvit ska utmana Google Analytics inom e-handeln 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer