Annons

Svensk startup ska göra ”elitens hjärnträning” tillgänglig för alla

Moha Bensofia är techprofilen som alltid hållit sig i bakgrunden – fram till nu. Efter att ha investerat i Mendi har han också klivit in som vd i bolaget.
Moha Bensofia är techprofilen som alltid hållit sig i bakgrunden – fram till nu. Efter att ha investerat i Mendi har han också klivit in som vd i bolaget. Foto: Jack Mikrut
Ett träningspass i neurofeedback på klinik kostar omkring 1500 kronor. Det vill svenska Mendi ändra på. ”Det är orimligt att den bästa metoden för bättre mental hälsa ska vara en lyxprodukt”, säger vd:n och startup-profilen Moha Bensofia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Han har investerat och stått bakom bolag som Fishbrain, Werlabs och Natural cycles. Han är dessutom personlig vän med några av Stockholms mest framstående entreprenörer – bland annat Spotifygrundaren Daniel Ek.

Men startupbolaget Mendi är första gången Moha Bensofia tagit klivet fram i rampljuset och fyllt en position i ett bolag han gått in med pengar i.

Han har bara varit vd i några månader, men säger att han bestämde sig för att investera 15 minuter in i det första mötet med grundarna Sammy Saldjoghi och Rickard Eklöf.

”Det låter lite som hokuspokus, men jag tänkte att ’om det här är 10 procent så bra som de säger så måste jag in’”, säger Moha Bensofia med ett skratt.

Neurofeedback, som bolaget sysslar med, har gått från att vara ifrågasatt till att numera ses som en erkänd metod för att hjälpa människor med allt från posttraumatiskt stressyndrom (ptsd) till adhd och sömnsvårigheter. Metoden används också av professionella idrottare och andra som vill skärpa sina sinnen. 

Läs mer: Digital psykolog tar in 85 miljoner – befarar ”pandemi i psykisk ohälsa”

Själv lider Moha Bensofia av både ptsd och ångest i perioder som en effekt av upplevelser från kriget i Libyen under den arabiska våren.

”Jag började testa produkten och det dröjde inte länge innan andra runt mig började se effekterna. Jag tänkte inte så mycket på det själv i början, men jag blev lugnare och fick mycket bättre tålamod efter ungefär tre veckor”, säger han i dag.

Neurofeedback i Mendis fall bygger på så kallad ”functional near-infrared spectroscopy”. I korthet innebär det att sensorer läser av hjärnaktiviteten i prefrontala cortex. Aktiviteten översätts sedan till ett mobilspel och efter hand kan spelaren själv styra spelet med hjärnan.

Moha Bensofia upplever själv att hans humör blivit bättre efter träning med neurofeedback. Tålamodet, som han menar påverkats negativt av PTSD, har skärpts.
Moha Bensofia upplever själv att hans humör blivit bättre efter träning med neurofeedback. Tålamodet, som han menar påverkats negativt av PTSD, har skärpts. Foto: Jack Mikrut

”Det är som vilken träning som helst”, säger Moha Bensofia och utvecklar:

”Ett problem du kan ha i prefrontala cortex är ’hypoperfusion’, vilket är brist på blod i vissa områden och det kan leda till en rad olika problem. Men kan vi pumpa in blod där kommer vi se effekt.”

Han jämför det med att pumpa blod till muskler – gör du det kommer musklerna att växa och bli starkare.

Enligt Moha Bensofia är pannbandet – hårdvaran från Mendi – av samma kvalitet och standard som de som klinikerna använder. 

Skillnaden är att klinikerna tar omkring 1500 kronor per session i Sverige och mellan 100 och 150 dollar i USA, där neurofeedback är mer utbrett.

”En tjej jag kommit i kontakt med, hon bor i New York, har varit med om en bilolycka och skadat just sitt prefrontala cortex. Hon bor fem minuter från en neurofeedback-klinik men kan inte gå dit eftersom det är för dyrt”, säger Moha Bensofia och säger att han redan skickat henne en prototyp av Mendi.

”Jag pratar med henne och hennes läkare löpande. Det är för sådana historier – för att hjälpa sådana personer – som jag vill vara vd och jobba varje dag med det här projektet.”

Läs mer: Startup-geniet i Sverige: ”Kan se på sex veckor om du är värd satsa på”

Den första tidiga versionen av Mendi har sedan två veckor börjat säljas på Kickstarter. Priset är 299 dollar, cirka 3000 kronor, och har redan dragit in över 10 miljoner kronor till bolaget. Leverans av produkterna sker i september.

Pannbandet och det just nu enda spelet.
Pannbandet och det just nu enda spelet. Foto: Jack Mikrut

”Men vi är inte på Kickstarter för att vi behöver mer pengar”, poängterar Bensofia.

”Men vi behöver riktiga människor – ’early adopters’ – som testar produkten. Ju mer data vi kan samla in från alla tusentals backare, desto bättre. Skulle vi ge bort alla produkter skulle vi aldrig få samma ärliga och kritiska svar som när någon faktiskt har betalat”, förklarar han.

Han beskriver Mendi som ett mjukvarubolag, att det är spelen som är framtiden, men han kan inte svara på hur affärsmodellen kommer att se ut.

Vi vill samla de bästa psykologerna, de bästa KBT-experterna, bästa forskarna och bästa spelutvecklarna.

”Vi har fått frågor från teknikbutiker om att sälja pannbandet. Men man kan också tänka sig en prenumerationsmodell. Men det där är långt fram, just nu tänker vi inte ens på pengarna och hur vi ska tjäna dem. Vi vill göra den här produkten så bra som möjligt för så många människor som möjligt.”

Och hur gör man det?

”Vi vill samla de bästa psykologerna, de bästa KBT-experterna, bästa forskarna och bästa spelutvecklarna. Målet är att skapa olika spel för varje specifikt problem vi vill lösa.”

Mendi har redan stöttats av både Almi och Vinnova och precis stängt en första såddrunda på omkring 10 miljoner kronor – som Moha Bensofia själv ringde in på några dagar.

”Det var mitt första uppdrag, men nu tar vi inte in mer pengar på ett tag. Nu ser vi fram emot att få tusentals människor som testar den här första versionen av produkten.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer