Annons

Svensk startup ska lära Kinas skolbarn vintersport

Vanessa Folkesson och Filip Grufman, Sports Republic, och Lynn Dong, regionchef på IDG i Peking (mitten). Foto: Hampus Andersson.
Vanessa Folkesson och Filip Grufman, Sports Republic, och Lynn Dong, regionchef på IDG i Peking (mitten). Foto: Hampus Andersson.
Svenska Sports Republic startar samriskbolag med kinesiska riskkapitaljätten IDG Capital. Bolaget har redan ett avtal om digital utbildning för elever på 500 kinesiska skolor inför vinter-OS i Peking 2022. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Sports Republic grundades 2016 med målet att med utbilda kinesiska skolbarn i vintersport inför OS i Peking 2022 med hjälp av digital teknik. Området prioriteras just nu av Kinas president Xi Jinping vars mål är att 300 miljoner kineser skall vara aktiva inom vintersport vid OS-starten.

”Vårt mål är att hjälpa skolelever i Kina att utveckla ett intresse för vintersport genom att kombinera Sveriges bästa idrottsutbildning och digitalisering”, säger bolagets grundare och vd Vanessa Folkesson.

Hon är uppvuxen i Taiwan, utbildad i USA och har bott i Sverige sedan 2004. Vanessa Folkesson har tidigare uppmärksammats för sin roll som innovationsledare för Ikeas satsning på sakernas internet (IoT) och det smarta hemmet.

Intäkterna blir minst 600 000 kronor per skola.

I april i fjol anslöt sig även entreprenören Filip Grufman (NTL) till bolaget. Han är främst känd för sina investeringar i ett dussintal techbolag, som Pugz, Plotagon, Dreams och Werlabs.

”Jag brinner för utbildning av barn och ungdomar och bidrar främst med mina kontakter och mitt nätverk”, säger Filip Grufman.

Läs mer: Techstjärnor investerar i blodtestbolaget Werlabs

Bolaget har redan ett avtal om att leverera sin utbildningsplattform till 500 skolor i Kina.

”Intäkterna blir minst 600 000 kronor per skola”, säger Vanessa Folkesson.

Norden är ju det område med flest medaljer inom vintersport per capita.

När Di Digital möter Sports Republic har de just demonstrerat sin tekniska plattform för en delegation representanter från Pekings förbund för OS-utveckling. På plats i Stockholms Stadions historiska lokaler är även svenska Hockeyförbundet, Skidförbundet och Curlingförbundet samt en rad andra varumärken och företag i närliggande branscher.

”Norden är ju det område med flest medaljer inom vintersport per capita. Intresset för samarbeten är givetvis stort”, säger Filip Grufman.

Vid sidan av pedagogisk mjukvara erbjuder Sports Republic även en rad uppkopplade fysiska produkter. Några exempel är en skidsimulator, en minihockeyrink på 100 kvadratmeter med konstis och en uppkopplad hockeyklubba. På plats i Stadion är även flera representanter från IDG i Kina som nyligen startat samriskbolag med Sports Republic.

”Vi och IDG Sports ska bygga ett demonstrationscenter i Peking för att visa upp vår utbildningsplatform. Målet är att sälja detta till ännu fler skolor i Kina”, säger Vanessa Folkesson.

IDG Sports är en ny del av IDG Capital som ska fokusera på sportindustrin. Bolaget har redan investerat i ett Formel-1 lag och i franska fotbollsklubben Lyon.

IDG Capital startades av den amerikanska mediegruppen IDG på 90-talet och är idag ett av Kinas största riskkapitalbolag inom techområdet. Idag har man 500 aktiva investeringar i Kina där man även varit inblandad i 120 börsintroduktioner.

Hur mycket IDG Sports investerar i samriskbolaget med Sports Republic är ännu oklart.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer