Hoppa till innehållet

Svensk techmiljardär blir huvudägare i norskt videokonferensbolag

Techmiljardären Håkan Roos, som kammade hem omkring 700 miljoner kronor på Izettle-affären, blir ny huvudägare i norska Synergy Sky. Bolagets mjukvara används för att foga samman olika typer av videokonferenstjänster.

Techmiljardären Håkan Roos.
Techmiljardären Håkan Roos.Foto: Press

Genom sitt bolag, Roosgruppen AB, går Håkan Roos in med 66 miljoner kronor i bolaget. Han blir därmed bolagets största ägare, med en drygt en tredjedel av aktierna, enligt uppgift till Di Digital. Tidigare har Håkan Roos endast ägt en mindre andel av det norska videokonferensbolaget.

”Covid-19 är en tragedi för alla, och har belyst hur viktigt det är med digital interaktion. Att nu få möjligheten att investera i ett bolag som är framstående inom videomöten och teknik, med målet att det ska gå helt felfritt utan störningar, känns rätt i tiden”, säger Håkan Roos i en skiftlig kommentar.

Som Di Digital tidigare rapporterat har viruskrisen orsakat ett enormt uppsving för videokonferenstjänster. I samband med sin senaste kvartalsrapport meddelade exempelvis Google att videotjänsten Google Meet nu får över tre miljoner nya användare varje dag – och totalt har över 100 miljoner dagliga mötesdeltagare. Bakom Google Meet står en rad ingenjörer vid Googles Sverigekontor i Stockholm.

Di Digital kunde även, så sent som för en vecka sedan, rapportera att den norska videotjänsten Pexip siktar på en snar notering på Oslobörsen och hoppas på en värdering kring 5,7 miljarder kronor.

Läs mer: Videobolag rusar 400 procent - experter varnar för bubbla

Norska Synergy Sky är dock en mindre aktör på området. Bolaget grundades 2008, finns i elva länder i Europa och USA och har totalt cirka 40 medarbetare. Synergy sky omsatte cirka 5,7 miljoner dollar under helåret 2019 och hade en vinst på cirka 1,5 dollar, enligt preliminära siffror från bolaget.   

Synergy sky har inte en egen videokonferenstjänst. Istället erbjuder bolaget mjukvara för att integrera och hantera videokonferenser. Ambitionen är att skapa en förenklad användarupplevelse och öka möteseffektiviteten.

”Vi syr ihop olika videokonferenslösningar så de fungerar med varandra. Med vår plattform blir det enkelt att boka, delta och analysera data från alla de stora videokonferensverktygen på marknaden”, säger Patrik Christiansen, styrelseordförande och storägare i Synergy Sky.

Enligt Synergy Skys vd Ståle Reitan ska kapitalet från Håkan Roos användas för internationell expansion.

”Detta ger oss möjligheten att utveckla vår mjukvara, driva innovation, stärka försäljningen och få den bästa möjliga kompetensen till styrelsen. Vi kommer även att kunna expandera till fler länder, bland annat högintressanta DACH-regionen och Benelux”, säger vd:n.

Miljardären Håkan Roos har en lång erfarenhet av investeringar i tekniktunga bolag. Han var en tidig investerare i Izettle och kammade hem omkring 700 miljoner kronor när betalbolaget såldes till Paypal för 19 miljarder kronor 2018. 

I mitten av juli meddelade mediekoncernen Bonnier att man hade sålt sina innehav i 27 techbolag som ägdes via NFT Ventures och i augusti stod det klart att köparen var Håkan Roos. Prislappen var länge hemlig, men enligt flera källor för Di Digital fick Bonnier (som även äger Dagens industri) mellan 100 och 135 miljoner kronor för techportföljen.

I portföljen ingick bland annat det digitala juridikbolaget bolaget Avtal24 (som numera heter Lexly), finanstjänsten Nordkap och låneplattformen Lendify. Under 2020 har Di Digital kunnat rapportera om hur Håkan Roos fortsatt att investera i både Lexly och Lendify.

Läs mer: Håkan Roos storsatsar på juristutmanaren Lexly
Läs mer:
Lendify fyller kassan i krisen – värderas till 1,6 miljarder

Di Digital har sökt Håkan Roos för en intervju, men blivit hänvisade till hans kommentar i pressmeddelandet.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera