Hoppa till innehållet

Svenska affärsänglar tar in halv miljard till ny fond

Stockholms Affärsänglar AB startar en ny jättefond för investeringar i unga techbolag. Målet är att ta in en halv miljard kronor från en kombination av affärsänglar, förmögna individer och mindre pensionsförvaltare.

Ted Elvhage, medgrundare och en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.
Ted Elvhage, medgrundare och en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.

Svenska affärsänglar har inte råd att utveckla bolagen de investerar i tillräckligt länge. Det anser aktiebolaget Stockholms Affärsänglar, som nu tar in en halv miljard kronor till en jättefond för att lösa problemet – och bädda för fler succébolag inom tech och biotech.

”Vi som investerar vill kunna följa bolagen längre i utvecklingsprocessen. Det finns ett kapitalgap mellan affärsänglarnas engagemang och riskkapitalbolagens investeraringar” säger Ted Elvhage, en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.

Aktiebolaget Stockholms Affärsänglar (Stoaf) grundades 2008 av 15 investerare med erfarenhet inom biotech och ny teknik. Idag är man 46 delägare, och drygt 20 associerade affärsänglar som saminvesterar genom att poola kapital i olika fonder. Sedan starten har man gått in med drygt 20 Mkr i gemensamma investeringar i 22 bolag via två fonder.

Den första fonden innehöll 8,5 Mkr och avslutades 2013.

Vi har redan drygt 150 Mkr i mjuka åtaganden

”Alla portföljbolagen är ännu inte realiserade. Men första fonden ser ut att ge mellan 2 och 3,8 gånger pengarna”, säger Ted Elvhage som varit med sedan starten 2008.

En av investeringarna i denna fond var det Uppsalabaserade biotechbolaget Halo Genomics som såldes till amerikanska Agilent Technologies 2011. Ett annat bolag i portföljen är Trax, med gps-brickor för husdjur och barn, som nyligen tog in 15 Mkr.

Andra fonden startades 2013 med 25 Mkr i potten. Hittills har man gjort 11 investeringar, bland annat i Imagimob, ett bolag som jobbar med artificiell intelligens inom sakernas internet (Internet of things).

Läs mer: Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen

Nu etablerar Stockholms Affärsänglar en tredje fond vid namn ”Stoaf Scitech Fund III” som ska få de andra två att rodna. Målet är att ta in en halv miljard kronor och enligt Ted Elvhage är man redan en god bit på väg. Investeringsfokus är nordiska startups inom ny teknik, industri och life science.

”Våra generella partners går in med 10 Mkr och vi har ca 20 Mkr i mjuka åtaganden från andra affärsänglar. Vi har precis börjat att på allvar gå ut till externa investerare, men har redan drygt 150 Mkr i mjuka åtaganden från institutioner, family offices och mindre pensionsförvaltare”, säger Ted Elvhage.

Han hoppas kunna börja investera ur den tredje fonden redan under fjärde kvartalet.

”Vi hoppas stänga första rundan på 300 Mkr och göra de första investeringarna under fjärde kvartalet. Vi har redan nu en pipeline som med möjliga investeringar på 150 Mkr”, säger han.

Läs mer: Hälften kvinnor i Stings nya startup-fält

Parallellt med sina investeringar erbjuder Stockholms Affärsänglar utbildning av affärsänglar.

”Vi lär bland annat ut centrala begrepp som att skilja på risk och osäkerhet. Detta för att alla änglar ska kunna prata samma språk. I ett andra steg erbjuder vi utbildning i due dilligance och affärsänglarna får ett certifikat om man klarar examinationen”, förklarar Ted Elvhage.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera