Annons

Miljardsmäll väntar största svenska ägarna i Facebook

Facebooks vd Mark Zuckerberg
Facebooks vd Mark Zuckerberg Foto: Andrew Harnik
De svenska storägarna i Facebook kan se flera miljarder i börsvärde försvinna när handeln inleds i eftermiddag. Mest exponerad är Swedbanks teknikfond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebooks andra kvartal gick sämre än marknaden hade väntat sig. Framförallt användartillväxten gäckade Wall Street, som handlade ner aktien så mycket som 24 procent i efterhandeln.

Vid efterhandelns slut hade aktien backat strax över 20 procent och förlorat motsvarande 1094 miljarder kronor i börsvärde.

Om fallet realiseras på bred front när börsen öppnar klockan 15.30 svensk tid kan börsvärdet som går upp i rök bli det största raset någonsin, enligt Bloomberg.

I reda pengar skulle det fallet slå båda Intel, som backade 91 miljarder dollar i september 2000, och Exxons ras på 53 miljarder dollar i oktober 2008.

De största svenska ägarna av Facebook-aktier är storbankernas fonder, AP-fonderna och Alecta. Tillsammans kan de förlora nära 6 miljarder kronor när börsen öppnar.

Läs mer: Facebooks rapport sämre än väntat – aktien rasade 

Fonden med det största innehavet i Facebook är Swedbank Robur Technology, som stigit med 38 procent det senaste året.

Teknikfonden äger 1,6 miljoner aktier i Facebook till ett värde av 3 miljarder kronor. Posten ser ut att rasa 616 Mkr när börsen öppnar i USA.

Vi har listat de största svenska ägarna i Facebook, vad deras aktier var värda vid börsens stängning i går och hur mycket de föll i efterhandeln.

Nordea Fonder: 8,4 miljarder kronor (föll 1,7 mdr)

AP-fonderna: 6,1 miljarder kronor (föll 1,2 mdr)

Swedbank Fonder: 5,5 miljarder kronor (föll 1,1 mdr)

Alecta: 4,9 miljarder kronor (föll 993 Mkr)

SEB Fonder: 1,9 miljarder kronor (föll 375 Mkr)

Handelsbanken Fonder: 1,4 miljarder kronor (föll 292 Mkr)

Totalt 14 olika fonder hos Nordea äger aktier i Facebook.

För de största innehaven står Nordea Generationsfond 60-tal, Nordea Stratega 30 och Nordea Generationsfond 70-tal. Deras poster var tillsammans värda 606 Mkr och kan falla med 123 Mkr när handeln inleds i USA.

Klart största bland AP-fonderna är Fjärde AP-fonden med aktier värda 1,3 miljarder kronor enligt onsdagens stängningskurs. Den posten riskerar att tappa cirka 254 Mkr i börsvärde.

Andreas Cervenka: Är det nu tech-bubblan spricker? 

Rättelse: En tidigare version av texten angav att Swedbank Robur Ny Teknik var fonden med det enskilt största innehavet i Facebook. Det stämmer inte. Det är Swedbank Robur Technology som äger 1,6 miljoner aktier i bolaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer