Annons

Svenska betalbolaget växer – i Brasilien och Portugal

Utsikten från Trustlys nya techubb i Vitória, Brasilien, och bolagets hr-chef Ulrica Falkenberg.
Utsikten från Trustlys nya techubb i Vitória, Brasilien, och bolagets hr-chef Ulrica Falkenberg. Foto: Press.
Allt fler svenska fintechbolag blickar utomlands i jakten på talang. I fjol valde Klarna att bygga upp en ingenjörshubb i Tyskland – och nu satsar konkurrenten Trustly på teknikutveckling i Brasilien och Portugal.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trustly levererar ett system för betalningar och insättningar över nätet, direkt via konsumentens bank, och fördubblade i fjol sin omsättning till 890 miljoner kronor.

Ungefär en tredjedel av de totalt 360 anställda på betalbolaget arbetar i dag med teknikutveckling, varav merparten hittills varit baserade i Stockholm eller Örebro.

Nu väljer Trustly att blicka utanför Sverige genom att etablera två techhubbar i Brasilien och Portugal. 

”Det här är ett viktigt beslut för att vi ska klara av att expandera i den takt vi önskar. Det finns enormt mycket bra kompetens på techsidan på andra marknader. Där ser vi stora möjligheter”, säger Ulrica Falkenberg, hr-direktör på Trustly.

Läs mer: Svenska betalbolaget ger miljardutdelning till ägarna – trots vinstfall 

I dag är cirka 20 personer baserade i Portugal, och 30 stycken i Brasilien.

”Nästa år kommer vi som minst fördubbla antalet anställda på bägge ställen”, säger Ulrica Falkenberg.

Techhubben i Portugals huvudstad Lissabon har Trustly byggt upp sedan i mars 2019.

Verksamheten i staden Vitória, som ligger vid den brasilianska kusten, blev en del av Trustly efter ett uppköp av branschkollegan Pay With My Bank. Förvärvet genomfördes tidigare i år, kostade minst 142 miljoner kronor och markerade Trustlys intåg på den amerikanska jättemarknaden.

Läs mer: Så mycket kostade svenska betalraketens USA-köp 

Förra sommaren valde konkurrenten Klarna att börja bygga upp en ingenjörshubb i Berlin. Några av anledningarna till det var att det är lättare att hitta utvecklare där än i Stockholm, och att bostadssituationen är mindre ansträngd.

Läs mer: Klarna växer kraftigt – startar hubb i Berlin 

Ulrica Falkenberg på Trustly medger att bolagen slåss om talangerna i Sverige. 

”De flesta utvecklare i Stockholm blir uppringda flera gånger i veckan med erbjudanden om nya utmaningar. Vi har inte alltid tid att sitta och vänta på att rätt person dyker upp”, säger hon.

Konkurrensen har trissat upp lönebilden i Sverige. Techbolagen inom finanssektorn betalar i dag i genomsnitt mellan 40 000 och 80 000 i månaden till sina anställda, enligt en färsk kartläggning av Di Digital. 

Läs mer: Månadslön på på 128 000 kronor – här är techbolagen som betalar bäst 

Det är ingen vild gissning att det är ekonomiskt fördelaktigt för Trustly att växa i länder som Brasilien och Portugal, där medellönerna är lägre än i Sverige.

 ”Vi har 10 miljoner invånare i Sverige, medan det bor över 200 miljoner i Brasilien. Det är en helt annan mängd av människor att välja mellan”, säger hon.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital äger sedan i fjol 70 procent av Trustly, som värderas till över 7 miljarder kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer