Hoppa till innehållet

Svenska betalbolaget växer – i Brasilien och Portugal

Allt fler svenska fintechbolag blickar utomlands i jakten på talang. I fjol valde Klarna att bygga upp en ingenjörshubb i Tyskland – och nu satsar konkurrenten Trustly på teknikutveckling i Brasilien och Portugal.

Utsikten från Trustlys nya techubb i Vitória, Brasilien, och bolagets hr-chef Ulrica Falkenberg.
Utsikten från Trustlys nya techubb i Vitória, Brasilien, och bolagets hr-chef Ulrica Falkenberg.Foto: Press.

Trustly levererar ett system för betalningar och insättningar över nätet, direkt via konsumentens bank, och fördubblade i fjol sin omsättning till 890 miljoner kronor.

Ungefär en tredjedel av de totalt 360 anställda på betalbolaget arbetar i dag med teknikutveckling, varav merparten hittills varit baserade i Stockholm eller Örebro.

Nu väljer Trustly att blicka utanför Sverige genom att etablera två techhubbar i Brasilien och Portugal. 

”Det här är ett viktigt beslut för att vi ska klara av att expandera i den takt vi önskar. Det finns enormt mycket bra kompetens på techsidan på andra marknader. Där ser vi stora möjligheter”, säger Ulrica Falkenberg, hr-direktör på Trustly.

Läs mer: Svenska betalbolaget ger miljardutdelning till ägarna – trots vinstfall 

I dag är cirka 20 personer baserade i Portugal, och 30 stycken i Brasilien.

”Nästa år kommer vi som minst fördubbla antalet anställda på bägge ställen”, säger Ulrica Falkenberg.

Techhubben i Portugals huvudstad Lissabon har Trustly byggt upp sedan i mars 2019.

Verksamheten i staden Vitória, som ligger vid den brasilianska kusten, blev en del av Trustly efter ett uppköp av branschkollegan Pay With My Bank. Förvärvet genomfördes tidigare i år, kostade minst 142 miljoner kronor och markerade Trustlys intåg på den amerikanska jättemarknaden.

Läs mer: Så mycket kostade svenska betalraketens USA-köp 

Förra sommaren valde konkurrenten Klarna att börja bygga upp en ingenjörshubb i Berlin. Några av anledningarna till det var att det är lättare att hitta utvecklare där än i Stockholm, och att bostadssituationen är mindre ansträngd.

Läs mer: Klarna växer kraftigt – startar hubb i Berlin 

Ulrica Falkenberg på Trustly medger att bolagen slåss om talangerna i Sverige. 

”De flesta utvecklare i Stockholm blir uppringda flera gånger i veckan med erbjudanden om nya utmaningar. Vi har inte alltid tid att sitta och vänta på att rätt person dyker upp”, säger hon.

Konkurrensen har trissat upp lönebilden i Sverige. Techbolagen inom finanssektorn betalar i dag i genomsnitt mellan 40 000 och 80 000 i månaden till sina anställda, enligt en färsk kartläggning av Di Digital. 

Läs mer: Månadslön på på 128 000 kronor – här är techbolagen som betalar bäst 

Det är ingen vild gissning att det är ekonomiskt fördelaktigt för Trustly att växa i länder som Brasilien och Portugal, där medellönerna är lägre än i Sverige.

 ”Vi har 10 miljoner invånare i Sverige, medan det bor över 200 miljoner i Brasilien. Det är en helt annan mängd av människor att välja mellan”, säger hon.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital äger sedan i fjol 70 procent av Trustly, som värderas till över 7 miljarder kronor.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera