Annons

Svenska Candy Crush-bolaget krävs på flera miljarder

Sebastian Knutsson, en av Kings sex grundare, är fortfarande kreativ chef på bolaget.
Sebastian Knutsson, en av Kings sex grundare, är fortfarande kreativ chef på bolaget. Foto: Jesper Frisk/TT
Spelsuccén King drabbas av ännu en skattesmäll. Denna gång kräver Skatteverket det svenska bolaget på flera miljarder kronor, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenskbrittiska mobilspelstudion King grundades 2003 men slog igenom stort med titeln Candy Crush först 2012. De efterföljande två åren redovisade bolaget drygt 3 miljarder kronor i vinst.

King – som har kontor i Sverige, Storbritannien och Malta – börsnoterades i New York 2014 men köptes snart ut i en uppmärksammad storaffär. Köpare var den amerikanska spelkoncernen Activision Blizzard, som i mars 2016 betalade 47 miljarder kronor för King.

Nu vill svenska myndigheter ha sin del av kakan. Skatteverket anser att Sverige har gått miste om de immateriella rättigheterna till spel som Candy Crush och Farm Heroes.

Därför kräver myndigheten Kings svenska bolag, Midasplayer AB, på 3,6 miljarder kronor.

”Vi anser att det skett en överföring av rättigheterna från bolaget i Sverige. Vi vill beskatta den här transaktionen till hälften av värdet på de immateriella rättigheterna”, säger Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket.

Tidigare har Skatteverket krävt bolaget på över en halv miljard kronor sedan man ansåg att bolaget hade gömt vinster hänförliga till Sverige på Malta. Denna gång är notan betydligt större.

Den kraftiga upptaxeringen beslutades i december, enligt handlingar som Di Digital har tagit del av.

Vi vill beskatta den här transaktionen till hälften av värdet

De aktuella rättigheterna täcker allt från Kings mjukvara och insamlade data till spelvarumärken som Candy Crush och Farm Heroes. I samband med förvärvet 2016 värderades dessa till drygt 32 miljarder kronor.

Skatteverket vill nu beskatta hälften av det beloppet, eftersom man anser att de immateriella rättigheterna har avyttrats till utlandet. King måste betala notan senast i slutet av februari.

Läs mer: Game over – de är största förlorarna på Starbreeze-krisen 

Kings jurister menar att Skatteverket bör följa OECD:s riktlinjer kring prissättningen av immateriella rättigheter, något myndigheten har avfärdat.

”Riktlinjerna utgör dock inte lag ur ett svenskt perspektiv och kan endast användas som vägledning”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

King har begärt att Skatteverket omprövar sitt beslut och har därmed fått fram till slutet av februari på sig att betala skulden.

”Vi beklagar att Skatteverket inte delar vår uppfattning kring hur Kings verksamhet ska beskattas på ett korrekt och rättvist sätt”, skriver bolagets talesperson Charley Tesch i ett mejl till Di Digital.

”Enligt oss indikerar beslutet en bristande förståelse för den verksamhet vi bedriver och den internationella miljö vi verkar i. Vi ser fram emot fortsatt dialog med Skatteverket med syfte att hitta en lösning på frågan.”

Läs mer: Doldisen betalar bäst – här är lönerna på 40 svenska techbolag

King grundades av fyra svenskar och två britter och hade tidigt sin bas i både London och Stockholm. Senare upprättade koncernen ett dotterbolag på Malta.

Spelbolaget har tidigare hävdat att 10 procent av bolagets intäkter är hänförliga till Malta, och resten jämt fördelade mellan Storbritannien och Sverige. Skatteverket har dock ansett  att det är de svenska och brittiska bolagen som skapar värdet i koncernen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer