Hoppa till innehållet

Svenska doldisbolaget vill göra kryptohandeln säkrare med blockchain

Hackerattacker har blivit ett gissel för både handelsplatser och privata bitcoininvesterare. Det problemet vill Malmöbolaget Blocksettle lösa genom att lansera en tradingplattform baserad på blockchainteknik.

Blocksettles grundare Albert Janson (t.v.) och Scott Millar.
Blocksettles grundare Albert Janson (t.v.) och Scott Millar.

Sedan rekordnoteringen på strax över 19 000 dollar i december förra året har Bitcoin rasat i värde. Trots det finns det flera entreprenörer som fortfarande tror på kryptovalutornas framtid.

Malmöbaserade blockchainbolaget Blocksettle (NTL) är doldisbolaget som i det tysta jobbat fram en plattform för den som vill handla med Bitcoin på ett säkert sätt.

Nu tar bolaget in 13,6 miljoner kronor för att kunna lansera den egna handelsplattformen för Bitcoin, aktier i privata bolag och valutaväxling; allt genom blockchainteknik som ska öka säkerheten.

”Vi tar in pengar i samband med att vi ska gå live kring årsskiftet och då växla upp organisationen, framför allt på den operativa delen av bolaget”, säger grundaren Albert Janson.

2017 tog Blocksettle in drygt 3 miljoner. Albert Janson är förtegen om vilka investerarna i den nya rundan är. Dock finns inga större namn inom techvärlden med i aktieboken.

När en person som äger en kryptovaluta vill hantera sina tillgångar krävs en unik lösenkod, en så kallad nyckel, för att komma åt den digitala plånboken där kryptovalutan finns.

I dagsläget krävs att man ger en handelsplats tillgång till plånboken för att kunna köpa och sälja kryptovalutor. Det är förknippat med en risk, vilket märkts av när handelsplatserna utsatts för stora hackerattacker där hackarna kommit undan med stora belopp.

“Vi riktar oss till användare som inte vill utsätta sig för risker när en handelsplats kontrollerar deras kryptovalutor eller andra blockkedjetillgångar. Vår teknik tar bort risken för hackerattacker som sker med jämnamellanrum”, säger Albert Janson.

Genom att kombinera en mjukvara där lösenkoderna kan hanteras med en handelsplattform kommer användarna att sköta transaktionen av kryptovalutor och andra tillgångar direkt utan mellanhänder, vilket ökar säkerheten.

”Användarna behåller kontrollen över sina tillgångar samtidigt som de har direkt tillgång till en handelsplats. Den kombinationen tror vi att vi är först ut med i världen”, säger Albert Janson.

Bolaget grundades 2016 av Albert Janson, som har en bakgrund på svensk-kinesiska dejtingappen Tantan, Scott Millar, medgrundare av Northzone-backade (NTL) fintechbolaget Cryex (NTL), och stjärnutvecklaren Farhod Fathpour.

Läs mer: Grundarparet säljer sin dejtingapp – blir miljardärer 

Bolagets affärsmodell bygger på en transaktionsavgift när transaktioner görs. 

Trots att den största hypen kring kryptovalutor, där valutorna stack iväg värdemässigt, tycks vara över, finns fortfarande mycket pengar att tjäna på handel med kryptovalutor, menar Albert Janson.

”Det är fortfarande en marknad som är väldigt mycket i sin linda. Skulle vi ta en procent av marknaden bara i Europa så har vi en hygglig lönsamhet. Så det finns jättemycket utrymme att växa”, säger han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera