Hoppa till innehållet

Svenska drönare ska förändra gruvindustrin 

Drönares betydelse för gruvindustrin växer. Det svenska drönarbolaget Inkonova har sålt sitt första system till ett bolag i Kanada. Nu ska Boliden testa drönaren i sin gruva.

Inkonovas grundare Pau Mallol och Ahmed AlNomany (till höger) visar upp sin drönare i Lovisagruvan.
Inkonovas grundare Pau Mallol och Ahmed AlNomany (till höger) visar upp sin drönare i Lovisagruvan.

I början av 2015 började Stockholmsbolaget Inkonova utveckla en drönare som fritt kunde röra sina så kallade ”armar”. På det viset kan den ta sig runt i trånga utrymmen på ett sätt som andra drönare inte kan. Bolagets drönare blev populär inom drönarracing men i slutet av 2015 beslöt sig grundarna för att fokusera på industrin istället.

”Vi tar fram den första drönaren för underjordiska gruvor och tunnlar. Det finns många drönarföretag som fungerar i öppna gruvor men inte i områden där det saknas ljus och gps. Vad vi gör är mycket mer sofistikerat”, säger Ahmed AlNomany, medgrundare till Inkonova.

Foto:

En av Inkonovas tidigare drönare av TILT-modell.

Den senaste versionen av Inkonovas drönare kan förutom att flyga, köra och klättra även simma, vilket kan komma till nytta i gruvor. Bolaget har i ett samarbete med Sweco redan testat sin drönare i LKAB:s gruva i Kiruna. Nu har Boliden fått upp ögonen för bolaget och ska testa Inkonovas drönare i Garpenbergsgruvan i september.

Drönarprojektet är bara ett av flera som Boliden har investerat i. Som Di Digital tidigare rapporterat är gruvbolaget det första att ta Volvos självkörande lastbilar i bruk i sin gruva i Kristineberg.

Ett av problemen som gruvindustrin kämpar med är att inte kunna se vad som pågår i trånga utrymmen i gruvan. Genom att använda drönare för att få en bild från insidan av schakten kan gruvbolagen spara miljontals kronor, enligt Ahmed AlNomany.

Läs även: Drönarstartupen som vill rädda drunknande flyktingar 

Men att få en bild av hur något ser ut när det varken finns fungerande gps eller ljus är en utmaning. Inkonova håller nu på att ta fram ett nytt system där drönaren istället använder sig av så kallad ”slam technology” som gör den helt autonom. 

”Genom att ha ett laseröga kan drönaren hela tiden jämföra två bildrutor för att positionera sig. Om vi lyckas med den här nya tekniken så kommer den inte bara vara bra för gruvindustrin utan även för djuphavs- och rymdprojekt”, säger Ahmed AlNomany. 

Vi har knappt råd att betala löner och när vi måste ta in experthjälp får vi betala dem i aktier.

Inkonova har sålt sitt första drönarsystem till det kanadensiska bolaget Clickmox, som förser Inkonova med drönarnas lasersystem. Men Inkonova, med kontor på startupinkubatorn Things i Stockholm, saknar finansiering. 

“Vi behöver definitivt mer kapital. Vi har knappt råd att betala löner och när vi måste ta in experthjälp får vi betala dem i aktier. Det är nu vi ska börja se oss om för att ta in en större investerare, säger Ahmed AlNomany. 


Läs även: Här rullar de förarlösa lastbilarnaFoto: Patrik Olsson

Nu kör Volvos första förarlösa lastbilar i Bolidens gruva. Men det är bara ett steg i förvandlingen från gruva till automatiserad fabrik – där robotar tar över hela processen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera