Annons

Svenska e-sportappen tar in miljoner: Vi är en av världens största plattformar

Marcus Jacobs är en veteran på spelbolaget King, som tagit fram succéspelet Candy Crush, och ny styrelseledamot i Strafe.
Marcus Jacobs är en veteran på spelbolaget King, som tagit fram succéspelet Candy Crush, och ny styrelseledamot i Strafe. Foto: Press.
Svenska Strafe driver enligt egen utsago en av världens största plattformar för e-sportare. Nu tar bolaget in 28 Mkr i sin största kapitalrunda hittills.  ”Strafe ska bli den app alla e-sportfans använder”, säger bolagets vd Einar Ahlström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

E-sporten växer snabbt och Sverige är den näst största marknaden i Europa, enligt en rapport från 2018 gjord av Paypal och analysföretaget Superdata. Enbart marknaden i Sverige beräknas omsätta 254 miljoner kronor.

E-sportens frammarsch var något som Einar Ahlström, Robert Samuelsson och Jonathan Lieberman såg närma sig redan 2014, när de grundade Strafe.

”Det fanns inte riktigt på kartan då i det mediala landskapet. Vi insåg styrkan som låg i e-sporten, och var tidigt ute med vår idé”, säger vd:n och medgrundaren Einar Ahlström.

Läs mer: Tunga spelprofiler tar plats i svenska Strafe 

Strafe är en plattform, tillgänglig via en app, där användaren kan skapa ett skräddarsytt innehåll kring e-sport. Det kan vara livematcher, nyheter, statistik och spelscheman.  

Dessutom kan användaren skapa en profil och hitta andra användare som har samma intressen inom e-sport och tävla mot varandra, exempelvis genom att rösta på hur man tror en match ska sluta.

Än har bolaget inte kunnat visa upp någon omsättning sedan starten. I fjol gjorde bolaget en förlust på 10,3 miljoner kronor, i linje med året innan. 

Men den nya betalfunktionen man lanserat i år ska bolaget börja håva in pengar. När användarna tävlar mot varandra kan de välja ett alternativ som kräver mindre köp i appen, så kallade mikrotransaktioner. Man tjänar också pengar på annonser som visas på plattformen. 

”Demografin på användarna är väldigt attraktiv”, säger Einar Ahlström.

Läs mer: De ska göra e-sportare rika – har speljättar på kundlistan 

Enligt bolaget självt är Strafe en av världens största plattformar för e-sport. Det exakta antalet användare vill han inte avslöja, men han berättar att de är fördelade på 150 olika länder.

”Vi går inte ut med användare, men vi har en fantastiskt bra, stark och organisk tillväxt. Engagemangsnivån och lojaliteten hos våra användare är väldigt hög.” 

Strafes vd Einar Ahlström och bolagets app.
Strafes vd Einar Ahlström och bolagets app. Foto: Press.

Nu tar de in 3 miljoner dollar, motsvarande 28 miljoner kronor, i en runda ledd av Bitkraft Esports Ventures. Också Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith, Kindred-grundaren Ander Ströms bolag Veralda och flera affärsänglar bidrar med pengar.

Det är Strafes största kapitalrunda hittills, som värderar bolaget till 106 Mkr.

”Dels är Bitkraft den största investeraren inom e-sportsegmentet, och de bidrar med väldigt många kontakter och nätverk. Sen hjälper kapitalet oss att utveckla vårt team så att vi kan fokusera ännu mer på att utveckla appen”, säger han.

”Utöver det kommer vi även nu kunna satsa på att marknadsföra oss och expandera användarbasen ytterligare.”

Läs mer: Debatt: Dags för politikerna att ge stöd till e-sporten i Sverige 

Bitkraft Esports Ventures grundades 2017 av tysken Jens Hilgers och fokuserar på investeringar i e-sport. 

Utöver kapitalet har King-veteranen Marcus Jacobs och David Nordberg, som tidigare lett bettingbolaget Mr Greens marknadsföring, klivit in i styrelsen. De två nyckelpersonerna ska hjälpa Strafe att öka tillväxten. 

Andreas Thorstensson, tidigare professionell e-sportare, och entreprenören Boris Jordan-Mirchev är också medgrundare till Strafe, men har ingen aktiv roll i bolaget. 

Bolagets namn, Strafe, betyder beskjuta på engelska och syftar på den rörelse i sidled som är vanlig i spel som Counter Strike. 

”Vår vision är att Strafe ska bli det största communityt för e-sport. Vi vill göra det lättare och roligare att följa e-sport helt enkelt”, säger Einar Ahlström.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer