Annons

Svenska e-sportbolaget ska ta in miljardbelopp – har anlitat Goldman Sachs och Carnegie

Patrik Nybladh är grundare och vd på G-Loot.
Patrik Nybladh är grundare och vd på G-Loot. Foto: Press.
Det svenska e-sportbolaget G-Loot har anlitat investmentbankerna Goldman Sachs och Carnegie. Målet är att ta in en dryg miljard i riskkapital innan nästa sommar, enligt en källa till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”World Domination”. Med de orden beskriver e-sportbolaget G-Loot nästa fas i bolagets utveckling. Formuleringen är hämtad ur ett brev som bolaget skickade ut till sina aktieägare i oktober – och som Di Digital tagit del av.

Vi har valt att gå vidare med Carnegie och Goldman Sachs och ser över de möjligheter som de presenterat för oss.

I brevet skriver bolaget hur internationella investmentbanker som Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley och Merrill Lynch hört av sig under året. De ska ha tagit emot propåer från olika aktörer som vill investera i det svenska e-sportsbolaget. 

G-loots vd och grundare Patrik Nybladh bekräftar uppgifterna när Di Digital ringer upp.

”Ja, jag kan bekräfta detta. Vi har valt att gå vidare med Carnegie och Goldman Sachs och ser över de möjligheter som de presenterat för oss”, säger han.

Hur mycket nytt kapital som G-Loot nu hoppas ta in vill han inte säga. Men enligt en källa till Di Digital är målet att ta in ”den största investeringen i ett e-sportbolag någonsin”. Det ska röra sig om en summa på minst 110 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt en miljard kronor. 

G-Loot grundades 2015 och erbjuder en plattform låter deltagare i e-sportstävlingar satsa pengar på sig själva. De kan göra detta på egen hand, eller ihop med vänner, familj och andra uppbackare. Rent juridiskt rör det sig alltså om sport, ”skill-based games”, och inte betting likt det som sker på många casino- och pokersajter.

Ett ytterligare intäktsben för bolaget är turneringar där G-Loot lyckats dra tiotals miljoner tittare genom egna produktioner. Streamingrättigheter till stora tävlingar kan säljas till plattformar som Twitch.

Det är inte första gången G-Loot tar in en stor summa pengar. I mars i år plockade man in hela 25 miljoner dollar, en summa som då motsvarande cirka 230 Mkr, från befintliga och nya ägare. Den rundan beskrev vd Patrik Nybladh som ”Europas största e–sportsinvestering”. 

Läs mer: E-sportbolaget tar in 230 miljoner: ”Största affären i Europa” 

Bland G-Loots nuvarande ägare finns den nordiska kapitalförvaltaren Norron, samt Swedbank Robur som investerar genom fonderna Ny Teknik, Microcap och Fokus. 

Två miljardärer inom spelbranschen har sedan tidigare investerat i bolaget: Paradox-veteranen Fredrik Wester, genom sitt bolag Kichi Invest, och Embracers grundare Lars Wingefors. 

Kapitalanskaffningen är ännu i ett tidigt skede, men målsättningen är att det hela ska bli klart innan sommaren 2020, enligt Di Digitals källa. 

Enligt uppgift till Di Digital åker vd:n Patrik Nybladh just nu skytteltrafik mellan städer som San Francisco, Los Angeles, New York, London, Paris och Berlin för att träffa investerare. Bland de som visat intresse nämns den amerikanska riskkapitaljätten TCV, speljätten Activision, samt Tencent och Softbank. 

En orsak till det stora intresset uppges vara att G-Loot närmat sig en viktig milstolpe snabbare än man tidigare trott. Det handlar om att knyta samman 26 världsledande e-sportstitlar (så kallade IP:n) på en plattform som kombinerar både pc och mobil. Tekniken, som skulle ta flera år att utvecklas, sägs bli klar redan kring årsskiftet.

Vd:n Patrik Nybladh uppger att G-Loot i dag har över hundratusen användare och strax över 100 medarbetare. Bolaget omsatte 35 Mkr 2018, med en förlust på 59 Mkr. 

Under 2019 spås en omsättningsökning på cirka 150 procent, enligt vd:n. Patrik Nybladh siktar på en liknande tillväxt under 2020.

Läs mer: G-Lootgrundaren är en av Sveriges 40 hetaste entreprenörer under 40 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer