Annons

Svenska EU-politikernas besvikelse över länkskatten: ”En svart dag för internet”

Fredrick Federley (C) och Max Andersson (MP).
Fredrick Federley (C) och Max Andersson (MP).
EU gav grönt ljus åt den omdebatterade länkskatten, som tvingar plattformar att betala licenser för upphovsrättskyddat material. ”Det här är en svart dag för internet”, säger Max Andersson (MP), som sitter i utskottet för rättsliga frågor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Strasbourg) Under onsdagseftermiddagen röstade Europaparlamentet igenom två omdebatterade förslag till nya bestämmelser om upphovsrätten på internet.

Läs mer: EU ger grönt ljus för att ta betalt för länkar 

Parlamentet godtog tyske Axel Voss förslag som innebär att de två mycket diskuterade förslagen, artikel 11 och 13, gick igenom. 

Artikel 11 innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Artikel 13 tvingar sajter och plattformar att snabbt ta bort upphovsrättsskyddat material, annars väntar böter. 

Miljöpartiets Max Andersson sitter i utskottet för rättsliga frågor i EU-parlamentet, som är ansvarigt utskott för upphovsrättsfrågorna. Han har hela tiden ställt sig emot både artikel 11 och 13 och var mycket besviken efter omröstningen.

”Det här är en svart dag för internet”, säger han.

I parlamentet var det den konservativa gruppen, EPP, där svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår, som fick igenom sina förslag kring artiklarna. De svenska moderaterna gick dock fram med ett eget förslag, som alltså röstades ner.

Christofer Fjellner (M) var inte nöjd med resultatet från den egna gruppen.

Ryktena om att det här innebär slutet för internet är överdrivna, men det är ändå allvarligt.

”Den är en stor besvikelse. Ryktena om att det här innebär slutet för internet är överdrivna, men det är ändå allvarligt. Det här kommer försämra för användarna”, säger han.

Läs mer: Google får rekordbot på 44 miljarder kronor av EU 

Max Andersson är en av flera svenska ledamöter som pekat på att det pågått en intensiv lobbyverksamhet kring frågan där Google och Facebook pekats ut som ena sidan och tyska mediekoncerner som den andra. 

”Det här är också en seger för upphovsrättslobbyn som drev en mycket, mycket intensiv kampanj. Förlorarna är krafterna som kämpat för ett fritt och öppet internet, tusentals aktivister”, säger Max Andersson.

Även Liberalernas Jasenko Selimovic har pratat om starka lobbykrafter, men då från Facebook och Googles håll. 

Trots att teknikjättarna nu med stor sannolikhet kommer få betala licensavgifter för att användarna ska kunna länka och sprida material, lär det inte bli några större problem. 

Samtidigt som de kan komma att behöva betala för länkarna, har de mycket effektiva filter som enligt artikel 13 kommer krävas. De filtren kan enligt Max Andersson säljas för stora summor pengar till andra aktörer.

Även Centerpartiets Fredrick Federley tror att teknikjättarna kommer klara sig trots beslutet, han är mer oroad för konsumenterna.

Du som konsument kan troligen behöva knyta ditt betalkort till plattformen för att få tillgång till material.

”De stora plattformarna kommer ta sig genom det här och se till så att man får fram avtal. Du som konsument kan troligen behöva knyta ditt betalkort till plattformen för att få tillgång till material. Friheten att dela material och föra ett samtal kommer få det svårare”, säger han.

Upphovsrättsförslagen ska nu förhandlas mellan parlamentet och ministerrådet för att till slut bli lag. Christofer Fjellner (M) hoppas att frågan ska bli en fråga för regeringen, som kan förhandla i ministerrådet. Max Andersson (MP) hoppas att frågan kan bli en valfråga i europavalet som avgörs i maj 2019.

”Parlamentet har röstat för länkfilter och uppladdningsfilter, även rådet har förslag kring detta så troligen kommer snart ett förslag vi ska förhandla om. Det här kan avgöras om det blir en valfråga”, säger Max Andersson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer