Hoppa till innehållet

Svenska Findify köps upp av cannabisbolag – ska spetsa e-handeln

Cannabisaktier har gått varma på börsen under det senaste året. Nu förvärvas det svenska AI-bolaget Findify av Kanadas ledande marijuanaförsäljare – i en affär värd 105 miljoner kronor. ”Jag skulle jämföra deras tjänst med Min Doktor och Kry i Sverige”, säger medgrundaren Meni Morim.

Jaclyne Clarke och Meni Morim, grundare av Findify.
Jaclyne Clarke och Meni Morim, grundare av Findify.Foto: Press/TT.

Den svenska techstartupen Findify har utvecklat en tjänst för att optimera sökfunktionen för e-handelssajter, så att kunderna lättare ska hitta vad dem söker och därigenom öka intäkterna för grossisterna. 

Findify grundades under 2014 av KTH-studenterna Thibaut Patel och Thomas Fattal – samt Meni Morim och Jaclyne Clarke. Mjukvaran bygger på avancerad AI-teknik och maskininlärning.

Sedan starten har bolaget skaffat sig över 1 200 kunder i mer än 60 olika länder, men omsättningen stannade på 4,5 Mkr under 2017. Under första kvartalet i år uppgick försäljningen till 1,7 Mkr.

Läs mer: De rullar ut sitt AI-verktyg för restauranger i USA 

Nu slukas Findify av det kanadensiska cannabisbolaget Namaste Technologies i en affär värd 12 miljoner dollar, motsvarande 105 miljoner kronor. Därmed värderas KTH-bolaget till 23 gånger den årliga försäljningen. Betalningen sker både i kontanter och genom aktier i Namaste.

Findify kommer dock fortsatt att agera som ett fristående bolag, med Stockholm som bas.

”Nu får vi en stark partner. Namaste kommer att avsätta pengar och resurser till Findify så att vi kan fortsätta utveckla och växa produkten. Utöver det kommer ingenting att förändras, vi ska agera självständigt och fortsätta arbeta med andra kunder. Det var väldigt viktigt för oss”, säger vd:n Meni Morim till Di Digital.

Den enda offentliga externa investeraren i Findify är affärsängeln Hampus Jakobsson, som klev in i bolaget redan 2015. Exakt hur mycket pengar han har investerat är okänt, men Findify har sammanlagt plockat in ungefär 2,5 Mkr i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

”Min filosofi är att alltid jobba för entreprenören, så när Namaste ville köpa Findify stöttade jag beslutet helt och hållet. För min egen del var det en vettig exit”, säger Hampus Jakobsson till Di Digital.

Den Malmö-baserade investeraren har gått in i ungefär 85 olika startups på senare år, efter att ha byggt upp och sålt av mjukvarubolaget TAT.

”Redan från dag ett så har Findify haft kunder och stabila intäkter. Det bevisar vilken bra produkt de har tagit fram. Medarbetarnas kompetens inom maskinlärning är fantastisk, det är nog den som Namaste också har betalat för”, säger Hampus Jakobsson.

Läs mer: Tuffa prövningar om Sverige ska bli bra på AI 

Att Findify inte plockat in några större summor riskkapital tyder på att de stora ägarandelarna i företaget funnits kvar hos grundarna. De kan nu hämta hem en ansenlig summa pengar, men enligt Meni Morim var prislappen inte avgörande vid försäljningen.

”Jag har faktiskt inte haft tid att fundera på det finansiella, det har varit en väldigt hektisk tid. Vi får se hur det känns om ett par veckor”, säger Meni Morim, som bland annat har en bakgrund som produktutvecklare på Klarna.

De nya ägarna Namaste säljer medicinsk marijuana samt andra kringprodukter, så som vattenpipor och bongar, i Kanada. Genom ett fyrtiotal olika sajter på nätet förväntas koncernen nå 50 000 kunder vid slutet på 2018. Nyligen blev bolaget uppgraderat till huvudlistan på börsen i Toronto.

”De är aktiva inom en sektor som är lite tabubelagd, men jag skulle jämföra deras tjänst med Min Doktor och Kry i Sverige. De har utvecklat en app som gör att alla människor får tillgång till professionell medicinsk rådgivning inom cannabisområdet. Sedan får de ett helt lagligt recept utskrivet för att lindra sina smärtor”, säger Meni Morim.

I ett pressmeddelande uppger Namaste att förvärvet av Findify kommer förbättra koncernens intjäning och öka tillväxten. Vid utgången av 2019 prognostiserar man att affären kommer att ha gett positiva effekter på deras nettoresultat. 

Enligt Findify har deras tjänst hittills ökat konverteringsgraden hos kunderna med i snitt 27 procent, samt höjt intäkterna per användare med 30 procent.

Läs mer: ”Som Uber fast för marijuana”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera