Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Svenska Freespee tar in 90 miljoner – ”Vi är doldisar”

Carl Holmquist, vd på Freespee.
Carl Holmquist, vd på Freespee.
Kommunikationstjänsten Freespee tar in drygt 90 miljoner kronor från franska Ventech och befintliga ägare. ”Nu vill de stora spelarna in i detta”‚ säger vd:n Carl Holmquist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppsalabolaget Freespee (NTL) tar in en B-runda i form av såväl nyemitterade aktier som lån. Investeringen uppgår till 92 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Huvudinvesterare är franska riskkapitalbolaget Ventech och de befintliga ägarna Sunstone Capital och Inventure. Även Silicon Valley Bank, som har finansierat det numera konkursutsatta svenska bolaget Narrative, medverkade i rundan.

Freespees plattform låter företag sköta sin kundkommunikation på ett modernare sätt än via telefonväxel. Bolaget har redan kunder som storbanken Lloyd's och biljätten Fiat Chrysler och räknar med att dubbla sin omsättning i år till omkring 50 Mkr.

”Det är många investerare som börjar få upp ögonen för hur kommunikation kommer att bli en del av vårt beteende i e-handel. Det har fått en stor push av att Facebook, Whatsapp och andra vill ta sig in i företagskommunikationen med sina appar, chatbottar och så”, säger Freespees vd Carl Holmquist.

”Det här är en ganska dålig upplevelse i dag, både för konsumenter och företag. Man får trycka på knappar när man ringer och stå i kö”, fortsätter han.

Freespee har sammanlagt tagit in 143 Mkr i riskkapital och har i dag 40 anställda, varav hälften är i Sverige.

Foto:

Freespee ligger på femte plats när det gäller investeringar under 2016. Grafen är baserad på uppgifter från Nordic Tech List och summorna är i euro.

”Vi har varit doldisar av två anledningar: dels är vi som har dragit igång bolaget ingenjörer. Det har inte varit vår styrka att kommunicera på bred basis vad vi försöker åstadkomma. Vi har stångats med att försöka välja rätt ord. Men får vi kliva in i ett konferensrum hos en kund och visa vår mjukvara så vill de köpa”, säger Carl Holmquist.

Den  nya investeringen ska främst gå till att utveckla Freespees mjukvara genom att till exempel utforska funktioner som bygger på artificiell intelligens. Därutöver överväger Freespee att expandera till USA för att komma närmre de amerikanska kunder som redan använder bolagets tjänst på den europeiska marknaden.

”Nu vill de stora spelarna in i detta. Vi har visat med våra siffror att marknaden finns där. Vi växer kraftigt utan att göra av med pengar. Vi vill investera i mjukvaran ännu mer än vi gör genom eget kassaflöde”, säger Carl Homquist.

Freespees finansieringsrunda är bland årets större investeringar i svenska techbolag jämte tjänster som Universal Avenue och Lendify. Den i särklass största skedde i Spotify, som tog in drygt 8 miljarder kronor i lånefinansiering i våras, medan Neo Technology nyligen fyllde på kassan med drygt 300 Mkr.

Läs mer: Avito-grundarna med när Lendify tar in 70 Mkr


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post