Hoppa till innehållet

Svenska hörlursbolaget i konkurs

Svenska Pugz var enligt egen utsago först i världen med sin trådlösa hörlursteknik – men Apple ville inte se tekniken i sina mobiler. Nu går bolaget i konkurs. 

Pugz trådlösa hörlurar kan laddas genom att kopplas in i telefonens hörlursuttag.
Pugz trådlösa hörlurar kan laddas genom att kopplas in i telefonens hörlursuttag.

Svenskgrundade Pugz slog svenskt rekord på insamlingsplattformen Kickstarter när de 2015 fick ihop sin målsumma – 50 000 dollar – på nio timmar. 

Pengarna fortsatte därefter att ticka in, och hörlursbolaget fick totalt in närmare 12 miljoner kronor genom crowdfunding. 

Läs mer: Pugz blev Sveriges mest framgångsrika Kickstarter någonsin 

Kanske var uppståndelsen inte så konstig. Enligt bolaget själva var de 2015 först i världen med att lansera trådlösa hörlurar som kan laddas av mobilen, samtidigt som användaren lyssnar på musik. 

Men ganska snabbt stötte bolaget på patrull. För att laddningsfunktionen skulle fungera i Iphones krävdes ett godkännande från Apple, som dock inte gav grönt ljus. Därmed försvann en stor del av bolagets potentiella kunder. 

Läs mer: Apple sätter krokben för Kickstarter-succén Pugz 

Och nu står det klart att bolaget går i konkurs, något som Breakit var först med att rapportera om. 

I ett sms till nyhetssajten pekar Pugz vd Vahid Toosi ut konkurrensen från Apples trådlösa hörlurar Airpods som en förklaring till konkursen. 

Bolagets senaste årsredovisning för det brutna räkenskapsåret 2017/2018 vittnar om kraftigt krympande intäkter. I fjol omsatte man strax över 2 miljoner kronor – året innan 14,5 Mkr. Resultatet har fortfarande inte landat på plussidan. 

I förvaltningsberättelsen skriver Pugz att de haft leveransproblem av nyckelkomponenter, vilket dragit ner produktionstakten. Det har i sin tur lett till en lägre försäljning än väntat. 

Miljardären Filip Tysander, som grundat klockföretaget Daniel Wellington, var under en tid delägare i Pugz. 2018 valde han dock att sälja sina andelar.

Pugz grundades 2014 av bröderna Vahid och Hamid Toosi, som vid konkursen kontrollerade drygt hälften av aktierna i bolaget.

Läs mer: Daniel Wellington-grundaren dumpar hörlursbolaget Pugz 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera