Annons

Svenska hörlursbolaget i konkurs

Pugz trådlösa hörlurar kan laddas genom att kopplas in i telefonens hörlursuttag.
Pugz trådlösa hörlurar kan laddas genom att kopplas in i telefonens hörlursuttag.
Svenska Pugz var enligt egen utsago först i världen med sin trådlösa hörlursteknik – men Apple ville inte se tekniken i sina mobiler. Nu går bolaget i konkurs. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenskgrundade Pugz slog svenskt rekord på insamlingsplattformen Kickstarter när de 2015 fick ihop sin målsumma – 50 000 dollar – på nio timmar. 

Pengarna fortsatte därefter att ticka in, och hörlursbolaget fick totalt in närmare 12 miljoner kronor genom crowdfunding. 

Läs mer: Pugz blev Sveriges mest framgångsrika Kickstarter någonsin 

Kanske var uppståndelsen inte så konstig. Enligt bolaget själva var de 2015 först i världen med att lansera trådlösa hörlurar som kan laddas av mobilen, samtidigt som användaren lyssnar på musik. 

Men ganska snabbt stötte bolaget på patrull. För att laddningsfunktionen skulle fungera i Iphones krävdes ett godkännande från Apple, som dock inte gav grönt ljus. Därmed försvann en stor del av bolagets potentiella kunder. 

Läs mer: Apple sätter krokben för Kickstarter-succén Pugz 

Och nu står det klart att bolaget går i konkurs, något som Breakit var först med att rapportera om. 

I ett sms till nyhetssajten pekar Pugz vd Vahid Toosi ut konkurrensen från Apples trådlösa hörlurar Airpods som en förklaring till konkursen. 

Bolagets senaste årsredovisning för det brutna räkenskapsåret 2017/2018 vittnar om kraftigt krympande intäkter. I fjol omsatte man strax över 2 miljoner kronor – året innan 14,5 Mkr. Resultatet har fortfarande inte landat på plussidan. 

I förvaltningsberättelsen skriver Pugz att de haft leveransproblem av nyckelkomponenter, vilket dragit ner produktionstakten. Det har i sin tur lett till en lägre försäljning än väntat. 

Miljardären Filip Tysander, som grundat klockföretaget Daniel Wellington, var under en tid delägare i Pugz. 2018 valde han dock att sälja sina andelar.

Pugz grundades 2014 av bröderna Vahid och Hamid Toosi, som vid konkursen kontrollerade drygt hälften av aktierna i bolaget.

Läs mer: Daniel Wellington-grundaren dumpar hörlursbolaget Pugz 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer