Annons

Svenska investmentbolagen investerar mer i e-hälsobolag: ”Stor uppsida”

Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures och Kinnevik med vd Georgi Ganev i spetsen satsar mer pengar på det digitala vårdtjänstbolaget Babylon.
Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures och Kinnevik med vd Georgi Ganev i spetsen satsar mer pengar på det digitala vårdtjänstbolaget Babylon. Foto: Jesper Frisk; Pressbild; TT.
Investmentbolagen Kinnevik och Vostok New Ventures investerar ytterligare kapital i det brittiska digitala vårdtjänstbolaget Babylon Health. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det framgår av pressmeddelanden från bolagen.

Kinnevik ställer upp med 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 480 miljoner kronor. Det totala värdet på finansieringsrundan är upp till 500 miljoner dollar och kommer i så fall värdera Babylon till 2 miljarder dollar, drygt 19 miljarder kronor.

När den första delen, som omfattar 400 miljoner dollar, är genomförd kommer Kinnevik att äga 16,2 procent av Babylon på fullt utspädd basis, en minskning från den tidigare ägarandelen om 20 procent. Om den maximala finansieringen om 500 miljoner dollar nås förväntas Kinneviks ägande sjunka till 15 procent på fullt utspädd basis.

Kinnevik deltar i finansieringsrundan genom att bland annat konvertera 19 miljoner dollar som tidigare har tillskjutits bolaget i form av konvertibla lån före 30 juni 2019. Men Kinnevik försvarar alltså inte sin nuvarande ägarandel i bolaget.

Läs mer: Apple, Google och Amazons senaste drag – samarbetar med sjukhus 

”Vi är glada över att välkomna nya strategiska och finansiella partners till Babylon och att de delar vår syn på företagets tillväxtpotential, vilken vi har varit entusiastiska över sedan vår första investering i början av 2016”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Babylon har skapat en plattform som ska tillhandahålla AI-drivna hälsotjänster och virtuell medicinsk rådgivning, kompletterade med traditionell rådgivning på läkarkliniker. Det nya kapitalet ska hälla bolaget att genomföra sin tillväxt- och innovationsstrategi med fokus på att vidareutveckla sin produkt och AI-teknik samtidigt som bolaget utökar sin globala närvaro, särskilt i USA.

Även svenska Vostok New Ventures deltar i finansieringsrundan och investerar 71 miljoner dollar, motsvarande 686 Mkr, i Babylon inklusive tidigare offentliggjorda konvertibelinvesteringar om 16 miljoner dollar. 

Läs mer: Schibsted investerar 20 miljoner i e-hälsobolag 

Vid den första delstängningen av teckningsåtaganden om 400 miljoner dollar i dag kommer Vostok New Ventures, som tidigare ägde 10 procent, att äga 10,6 procent av bolaget efter full utspädning. Om rundan når 500 miljoner dollar kommer Vostok New Ventures återigen att äga 10 procent av Babylon efter full utspädning.

Uppvärderingen av Babylon ger rejält avtryck i värderingen av bolagets innehav. Vostok New Ventures substansvärde förväntas öka med omkring 107 miljoner dollar, drygt 1 miljard kronor vilket motsvarar 18 procent jämfört med det senaste offentliggjorda substansvärdet per den 31 mars 2019 till följd av transaktionen.

”Den här finansieringsrundan kommer göra det möjligt för Babylon att accelerera sin tillväxt och cementera bolagets position som en global ledare inom digital hälsa. Med tanke på den stora marknaden tror jag att Babylon bara är i början på sin resa och att det finns en stor uppsida från denna nya värdering inom de närmsta åren”, säger vd Per Brilioth i pressmeddelandet.

Babylon har tidigare hamnat i hetluften efter att läkare varnat om att appen missar diagnoser för allvarliga sjukdomar. Kinneviks vd Georgi Ganev ryckte ut till försvar och sade till Di Digital att bakgrunden till det inträffade var att ett fåtal användare stresstestat tjänsten och gjort extremsökningar.

”Jag påstår inte att tjänsten är felfri, men jag vill betona att Babylon har en produkt som tillhandahålls i samarbete med NHS (National Health Service, den statliga sjukvården i Storbritannien, Di:s anm.) vilket innebär att den gått igenom de högsta av kvalitetstester”, sade Gerogi Ganev till Di Digital då. 

Läs mer: Svenskarnas antidepp-hjälm får mer pengar från Silicon Valley 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer