Annons

Svenska it-bolaget växer i USA efter storaffären – omsätter 1 miljard

Recorded Futures vd och medgrundare Christopher Ahlberg.
Recorded Futures vd och medgrundare Christopher Ahlberg. Foto: Josefine Stenersen (Di).
Det svenskgrundade säkerhetsbolaget Recorded Future hjälper 550 av världens största företag att skydda sig på nätet. Efter en storaffär tidigare i år värderas Christopher Ahlbergs skapelse nu till 7,4 miljarder kronor. ”I år hamnar vi nog på en försäljning kring 100 miljoner dollar”, avslöjar han i en intervju med Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) Recorded Future grundades 2009 av svenskarna Staffan Truvé, Erik Wistrand och Christopher Ahlberg. Stora delar av it-säkerhetsbolagets verksamhet har sedan starten varit baserad i USA, även om delar av den tekniska utvecklingen fortfarande sker i Sverige.

I maj 2019 stod det klart att riskkapitalbolaget Insight Venture Partners köper en majoritet av Recorded Future. Hela bolaget värderades till 7,4 miljarder kronor i samband med affären, där tidigare ägare som Google Ventures och CIA-anknutna In-Q-Tel köptes ut.

Di Digital träffar vd:n Christopher Ahlberg, som är bosatt i Boston, på techkonferensen Slush i Helsingfors ett halvår efter affären. Grundarna och de anställda äger fortfarande en liten del av bolaget, även om de exakta andelarna fortsatt är hemliga.

”Vi grundare sålde själva av mycket. Affären var ganska enkel på så sätt att en extern ägare, Insight, köpte ut flera andra. Men visst blev det en stor siffra. Förfärligt mycket pengar flödade ut. En av våra tidigare ägare, ett riskkapitalbolag, tjänade nog 15 gånger pengarna. Det blev en väldigt fin utväxling”, säger han.

Läs mer: Miljardaffär för svenska grundarna: ”Ett bra halvtidsresultat” 

Före försäljningen till Insight Venture Partners hade Recorded Future tagit in cirka 56 miljoner dollar, knappt 550 Mkr i nuvarande växlingskurs, från sina investerare sedan starten för tio år sedan.

”Bolaget är väldigt välkapitaliserat och när affären skedde hade vi bara gjort av med hälften av den summan. Vi hade runt 25 miljoner dollar kvar i kassan. Det är ovanligt i dessa dagar att vara så pass snål. Nu har Insight skjutit till lite ytterligare medel för att vi ska ha underlag att fortsätta bygga bolaget”, säger Christopher Ahlberg.

Recorded Futures verksamhet kretsar kring analyser av stora datamängder. Affärsidén är att söka av olika källor, så som det öppna internet och ”dark web”, för att identifiera säkerhetshot på uppdrag av kunderna. Det kan till exempel röra sig om att förutspå cyberattacker av olika karaktär eller att spåra förövare efter ett dataintrång.

”Det viktigaste är hur vi analyserar och bearbetar datan. När man håller på med underrättelseverksamhet är det avgörande att kunna presentera relevant data i realtid. Information blir snabbt inaktuell”, säger han.

Recorded Future har i dag runt 550 företagskunder, som man ogärna namnger på grund av tjänstens karaktär. Kundtillväxten har motsvarat 37 procent bara under det senaste halvåret.

Målet är att nå en försäljning på 250 miljoner dollar, 2,4 miljarder kronor, inom de närmsta tre-fyra åren.

De mest populära sektorerna är enligt Christopher Ahlberg banker, försäkringsbolag, betalningsbolag, underrättelsetjänster och statliga myndigheter. Tidigare uppgifter har gjort gällande att även techjättar som Facebook och Google funnits på kundlistan.

Däremot har det fram till nu varit svårt att sia om vad bolaget tjänar på sin prenumerationstjänst, som ofta kostar från 1 miljon kronor och uppåt per år. Recorded Futures moderbolag är nämligen registrerat i den amerikanska delstaten Delaware – känt för sin begränsade insyn, milda företagsreglering och låga skatter.

Men för Di Digital avslöjar Christopher Ahlberg nu för första gången hur mycket Recorded Future omsätter.

”I år hamnar vi nog på en försäljning kring 100 miljoner dollar”, säger han, vilket skulle motsvara intäkter om knappt 1 miljard svenska kronor under 2019.

Han uppger vidare att målet är att nå en försäljning på 250 miljoner dollar, 2,4 miljarder kronor, inom de närmsta tre-fyra åren. Man siktar också på att mångdubbla antalet kunder till 10 000 under en överskådlig framtid.

”Det är en dyr produkt, men vi vill komma djupare in på marknaden genom att få in företag som är av något mindre storlek”, säger Christopher Ahlberg.

Christopher Ahlberg på plats vid Recorded Futures huvudkontor i Boston, USA, under 2015. Företagets lokaler ligger dolda i en gränd.
Christopher Ahlberg på plats vid Recorded Futures huvudkontor i Boston, USA, under 2015. Företagets lokaler ligger dolda i en gränd. Foto: Pontus Höök (Di).
Vi säljer inte till kunder i Kina och Ryssland – och så kommer det att förbli.

Bolagets underliggande affär är lönsam sedan något år tillbaka, säger vd:n, men kommer fortsatt att göra en förlust på sista raden på grund av investeringar. I dagsläget har Recorded Future runt 450 anställda i hela världen.

”När man säljer prenumerationer måste man sprida intäkter över tiden, medan de flesta kostnader kommer direkt. Sedan något år tillbaka har vi nått ett positivt kassaflöde”, säger han.

Recorded Future beskriver sig själva som ”världens största privata inhämtare av underrättelseinformation”, och Christopher Ahlberg menar att det inte finns några konkurrenter på marknaden som erbjuder en lika heltäckande tjänst.

Merparten av kunderna är baserade i Europa och USA, men bolaget ser en stor tillväxtpotential i Asien.

”Däremot säljer vi inte till kunder i Kina och Ryssland – och så kommer det att förbli”, säger Christopher Ahlberg, och hänvisar till att de onda aktörer som Recorded Future försöker motverka, stoppa och avslöja ofta kommer från dessa länder.  

Trots att Recorded Future växt till att bli ett globalt bolag med en värdering på 7,4 miljarder kronor är Christopher Ahlberg fortfarande något av en doldis på den svenska techscenen. Han har, tillsammans med sina två medgrundare, en tidigare försäljning i bagaget när databolaget Spotfire avyttrades för nära 200 miljoner dollar under 2007. 

Trots framgångarna passar anonymiteten bra, konstaterar 51-åringen från Kungälv, som även har en doktorsexamen i datavetenskap från Chalmers.

”Jag längtar inte hem, jag har bott i USA i 23 år. Men jag gillar Sverige och försöker vara där så ofta jag kan”, säger Christopher Ahlberg.

Läs mer: Det svenska CIA-bolaget från insidan 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer