Annons

Svenska kyrkan investerar 50 miljoner i riskkapitalbolag

Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan
Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan Foto: Kristofer Hedlund
Med en investering på 50 miljoner kronor i den nystartade riskkapitalfonden Luminar Ventures tar Svenska kyrkan sina första steg in på den svenska startupscenen. ”Vi har en gemensam syn på vilken typ av bolag vi ska investera i”‚ säger Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Affärsänglarna och entreprenörerna Jacob Key och Magnus Bergman har precis dragit igång riskkapitalfonden Luminar Ventures som ska investera totalt 500 miljoner kronor i ett tidigt skede i svenska digitala bolag.

Läs mer: De ska hitta investeringar för den statliga miljardfonden 

Bland investerarna i fonden finns såväl Europeiska investeringsfonden som statliga SAM Invest.

Och ett i sammanhanget udda namn: Svenska kyrkan, som går in med 50 Mkr i riskkapitalfonden.

Det är ingen stor finansiell risk

Investeringen är den första som Svenska kyrkan gör i startupsektorn. Totalt förvaltar kyrkan 8 miljarder kronor och har en uttalad hållbarhetsprofil på sina investeringar.

”Det finns många skäl att titta på onoterade bolag. Många nya affärsmodeller och företag kommer att dyka upp som en följd av klimatförändringarna. Sådant som e-hälsa och e-utbildning kommer att bidra till de globala utvecklingsmålen. Men man hittar inte de bolagen på börsen”, säger Gunnela Hahn, som är chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan.

Hon menar att 50 Mkr i sammanhanget är en blygsam summa.

”Vi tror att det här kommer att bli en lönsam investering som är bra för Sverige. Även om vi skulle förlora alla pengarna, vilket vi inte tror, så kommer det knappt att synas eftersom vi förvaltar 8 miljarder kronor. Det är ingen stor finansiell risk.”

Gunnela Hahn tycker inte att man nödvändigtvis ska se investeringen som ett startskott för fler investeringar i startupsektorn från kyrkans håll, utan säger att den här investeringen är något av ett undantag.

Vi har en gemensam syn på vilken typ av bolag vi ska investera i

”Om vi ska investera i någon riskkapitalfond över huvud taget så ska det vara för att det kan leda till en hållbar utveckling för samhället och ekonomin”, säger hon och tillägger: 

”Alla våra investeringar har sin grund i att vi vill förena god finansiell avkastning med hållbart värdeskapande. Vi har en finanspolicy som tydliggör det.”

Skälet till att Svenska kyrkan investerar i just Luminar Ventures är enligt Gunnela Hahn att även SAM Invest och Europeiska investeringsfonden gör det.

”Vi har även träffat grundarna av Luminar Ventures och bildat vår egen uppfattning. Av det vi har sett så tror vi på dem, men man kan aldrig veta något om framtiden. Men vi är beredda att ta den risken.”

Kyrkan kommer inte att vara med och godkänna fondens investeringar i olika bolag, utan det är upp till Luminar Ventures.

”Det finns vissa saker som vi inte alls investerar i, som vapen, tobak och fossila energikällor. Luminar Ventures är inte heller intresserade av sånt. Vi har en gemensam syn på vilken typ av bolag vi ska investera i.”

Läs mer: Luminar Ventures ska lägga en halv miljard på svenska startups 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer