Hoppa till innehållet

Svenska meteorologens väderapp vill rädda skörden för miljontals bönder

För en jordbrukare i Mali handlar allt om timing. En dag kan vara skillnaden mellan en bra skörd och ingen skörd alls. Svenska Ignitia levererar hyperlokala väderprognoser till småskaliga jordbrukare i Västafrika. Nästa år planerar företaget att växa från 200 000 kunder till 1,2 miljoner.

Liisa Smits, vd och grundare av vädertjänsten Ignitia.
Liisa Smits, vd och grundare av vädertjänsten Ignitia.Foto: Jesper Frisk

I ett bergrum under Stockholm står en superdator och processar satellitdata. Det tog ett team av fysiker tre år att utveckla algoritmerna i den vädermodell som är hjärtat i Ignitias verksamhet.

När superdatorn är klar sammanfattas resultatet på tre rader i ett sms som skickas till de 200 000 bönder i Västafrika som abonnerar på företagets väderprognoser.

Läs mer: Så blev väder och klimat en digital miljardindustri

“Det är en enorm utmaning att gå från high-tech till den mest enkla kommunikationskanal man kan tänka sig”, säger Liisa Smits, vd och grundare av Ignitia.

I Ignitias affärsmodell möts det komplexa och det enkla. Det verkar fungera. 

Företaget lanserade prognostjänsten 2014 och redan vid utgången av 2015 hade företaget 80 000 betalande kunder. I dag prenumererar 200 000 västafrikanska bönder på företagets vädertjänst.

Men Liisa Smits har större planer än så. Nästa år siktar hon på att nå 1,2 miljoner jordbrukare. Det skulle innebära en sexfaldig ökning av antalet kunder. Ett tufft mål kan tyckas.

Läs mer: Entreprenören vill rädda skördar för miljontals bönder  

“Tropikerna utgör 20 procent av jordens yta. 40 procent av jordens befolkning bor i tropikerna och 2050 räknar man med att fler än hälften kommer att bo i tropikerna. Så det är en jättemarknad.” säger Liisa Smits.

I dag har vi avtal på plats som gör att vi kan nå 101 miljoner människor.

Förberedelserna för att klara den stora tillväxten nästa år har inneburit en något lägre tillväxttakt under 2017. Från 930 000 dollar till 1,2 miljoner dollar, motsvarande 9,8 miljoner kronor. 

"Vi har sysselsatt oss med är få till alla kontrakt som behövs för den jätteökning vi ska göra nästa år. Bakgrundsarbetet är gjort och i dag har vi avtal på plats som gör att vi kan nå 101 miljoner människor. Det är ganska mycket.” säger Liisa Smits.

Behovet av bättre väderprognoser i regionen är stort. Jordbruket sysselsätter en stor del av befolkningen i de västafrikanska länderna. Trots det importeras nästan hälften av all mat som äts i Afrika.

Klimatförändringarna drabbar länderna runt ekvatorn extra hårt.

“Det beror på att de inte kan få upp skördarna. De har ett fantastiskt klimat att odla i men producerar bara 25 procent av den skörd som är möjlig. Mycket handlar om kunskap, men även om faktorer som man inte kan påverka så som väder."

Liisa Smits menar också att klimatförändringarna drabbar länderna runt ekvatorn extra hårt.

“Bönderna känner redan i dag av förändringarna. Tidigare kunde de kryssa för i almanackan när regnet skulle komma, men nu är det svårare. Det är längre torrperioder och när regnet väl kommer så kommer de kraftigare.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera