Annons

Storbankernas svenska miljardbolag köper upp branschkollega

Tinks vd Daniel Kjellén och Instantors vd Simon Edström.
Tinks vd Daniel Kjellén och Instantors vd Simon Edström. Foto: Di och press.
Den svenska bankleverantören Tink, som nyligen värderades till 4,1 miljarder kronor, förvärvar sin svenska branschkollega Instantor. ”Det känns väldigt kul att köpa en marknadsledare”, säger vd:n Daniel Kjellén till Di Digital. En rysk kapitalförvaltare gör det största klippet i affären.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tink grundades 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Bolaget har gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp riktad mot konsumenter, till att i dag leverera teknik till banker och andra finansiella aktörer.

Bankkunderna tar hjälp av Tink när det kommer till att bygga infrastruktur för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. Med Tinks mjukvara kan de även bygga nya smarta tjänster inom till exempel kategorisering och analyser av utgifter, sparande och lån.

Tink har i dag 270 anställda med verksamhet i 14 europeiska länder. I början av året tog det snabbväxande företaget in runt 700 miljoner kronor i nytt kapital, för att understödja den geografiska expansionen, till en värdering om drygt 4,1 miljarder kronor. 

Läs mer: Storaffär i svenska teknikbolaget Tink  

Nu sätter Tink sprätt på delar av pengarna genom att köpa upp den svenska branschkollegan Instantor, kan Di Digital berätta.

”Vi har känt till Instantor under många år och haft god koll på varandra, även om vi inte samarbetat hittills. De har gjort imponerande framsteg och blivit störst inom sin nisch i hela Europa. Det känns väldigt kul att på hemmaplan kunna köpa en marknadsledare”, säger Daniel Kjellén, vd på Tink.

Parterna vill inte kommentera de finansiella villkoren i affären. Men när Tink tidigare i våras köpte det, med Instantor jämnstora, spanska bolaget Eurobits landade prislappen jämförelsevis på 170 Mkr.

”Visst lägger coronapandemin en våt filt över den generella M&A-aktiviteten. Men i vårt segment sker det så mycket spännande saker – och en konsolidering var redan påbörjad. Vi beslutade oss tidigt för att vara aktiva i den”, säger Daniel Kjellén.

Instantor grundades för tio år sedan och har ungefär 150 banker och finansbolag på kundlistan. Under 2019 omsatte bolaget drygt 41 Mkr och noterade ett minusresultat runt nollstrecket, enligt ett färskt bokslut.

Affärsidén är att hjälpa banker att automatisera sina kreditprövningar med hjälp av artificiell intelligens, AI. Genom Instantors plattform kan finansvärlden i realtid förstå en privatkunds nuvarande ekonomiska situation, i stället för att basera låneutgivningen på historisk data.

”Det är en av de mest konkreta och affärsnyttiga tjänsterna jag sett inom branschen. Instantor tar en föråldrad kreditbedömning, som ibland baseras på flera år gammal data, och gör den rättvis genom att kunder får rätt pris på sina lån”, säger Daniel Kjellén.

På Tinks kundlista finns i dag aktörer som Paypal, Klarna, Natwest, ABN Amro, BNP Paribas, Nordea och SEB. Omsättningen under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, uppgick till knappt 59 Mkr med en förlust på 83 Mkr. 

Daniel Kjellén vill ännu inte berätta hur Tink presterade finansiellt i fjol, men säger att verksamheten klarat sig relativt helskinnad genom coronakrisen. Världsläget har snarare påskyndat övergången från analoga till digitala arbetssätt även inom bankvärlden, noterar vd:n.

”En del verksamheter sattes nästan helt på paus under den första månaden av pandemin, men rätt snabbt återgick allting till det vanliga. Efterfrågan hos våra kunder har i princip varit oförändrad. Under det andra kvartalet nådde vi den starkaste tillväxten någonsin i Tinks historia”, säger han.

Tanken är nu att Instantors vd Simon Edström, samt den övriga ledningen på företaget, ska följa med till Tink. Före uppköpet hade det Stockholmsbaserade bolaget 26 anställda.

Varför väljer ni att sälja Instantor i stället för att fortsätta på egen hand?

”Försäljningen ger oss bästa möjliga förutsättningar för att vidareutveckla våra produkter och nå ut med dem till kunder över hela Europa”, skriver Simon Edström i ett mejl till Di Digital, och tillägger att coronapandemin inte påverkat beslutet att sälja.

Läs mer: Doldisbolaget Instantor hjälper banker att låna ut med AI – tiofaldigar vinsten 

Största ägare i Instantor med 96,5 procent av aktierna har varit det ryska riskkapitalbolaget Altus Capital, uppger Simon Edström, genom olika holdingbolag på Cypern och i Belize.

Altus Capital drivs av Dmitrij Klenov och sägs bland annat förvalta kapital åt förmögna privatpersoner. Deras fonder investerar till exempel i automation, hälsovård och it-säkerhet. Sedan starten 2016 uppges de ha gjort affärer värda mer än 1 miljard dollar.

UFG Wealth Magament, en annan rysk kapitalförvaltare, kan kopplas ihop med Altus Capital. Deras företrädare Florian Fenner har suttit med som ledamot i Instantors styrelse.

Simon Edström själv liksom medgrundaren Niklas Bergman har kontrollerat varsin mindre aktiepost i Instantor.

”Vi ser fram emot att bli del av Tink och få bidra med vår expertkunskap i ett av Europas ledande fintechbolag”, skriver han vidare i mejlet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer