Annons

Svenska mjukvarubolagets värdering rusar till 1,7 miljarder – efter jätteaffären

Thomas Zanzinger är vd för Inriver – som hjälper både industriföretag och e-handlare att hålla ordning på sitt produktutbud online.
Thomas Zanzinger är vd för Inriver – som hjälper både industriföretag och e-handlare att hålla ordning på sitt produktutbud online. Foto: Press och Mostphotos.
Mjukvarubolaget Inriver från Sverige har nu över 100 kunder i USA – vilket nyligen fick en grupp investerare att gå in med 285 miljoner kronor i bolaget. Företagets värdering rusade med över 150 procent i transaktionen, kan Di avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Malmöbaserade teknikföretaget Inriver utvecklar mjukvara som ger användarna en överblick över sitt produktutbud. Affärsidén handlar om att effektivt samla och anpassa säljmaterial som filmer, text och bilder kring en vara eller tjänst och presentera den enhetligt i alla olika digitala säljkanaler.

Bolaget tog nyligen in 32 miljoner dollar, eller 285 miljoner kronor, i nytt kapital. Ledande investerare var amerikanska Lugard Road Capital, som är en del av hedgefonden Luxor Capital Group. Andra delägare i Inriver är de svenska riskkapitalbolagen Verdane och Zobito, statligt grundade Industrifonden, samt teknikmiljardären Håkan Roos.

Nu står det klart att Inriver värderades till ungefär 1,65 miljarder kronor i transaktionen, med de nya pengarna inräknade, kan Di avslöja med hänvisning till handlingar från Bolagsverket. 

Det motsvarar en värdeökning med nästan 150 procent sedan årsskiftet, då Inriver tog in en mindre summa pengar.

Hur motiveras det?

”Vi har nästan 500 kunder i dag, varav mer än 100 finns i USA. Inom den globala e-handeln är Nordamerika den marknad som driver mest innovation. Vår etablering där har varit mycket framgångsrik och vi räknar med att kunna hålla i tillväxten. Det spelar förstås en roll för vår nya värdering”, säger Thomas Zanzinger, vd på Inriver, till Di.

Han tillägger att Inriver förlorar ett väldigt lågt antal kunder varje månad och år, så kallad 'churn', vilket fångade investerarnas intresse.

”Vi befinner oss förmodligen i en marknadsledande position på den punkten”, säger han, utan att precisera sig ytterligare.

Inrivers cirka 500 kunder är i dag baserade i de geografiska regionerna Norden, Nordamerika och Benelux. Några exempel är Alfa Laval, Bacardi och Cartier. 

Totalt sysselsätter bolaget runt 140 personer, varav merparten finns i Malmö där teknikutvecklingen sker.

Varför tog ni in nytt kapital?

”Vi ska fortsätta utveckla produkten, stärka organisationen globalt och ge oss in på fler nya marknader. Geografisk expansion är ett måste om vi vill öka tillväxten och vi blickar till exempel mot Tyskland och Storbritannien. När vi väl etablerar oss där ska vi inte bara doppa tån i vattnet, utan göra det på allvar”, säger Thomas Zanzinger.

Under 2019, bolagets senast redovisade bokslut, omsatte Inriver 205 Mkr men noterade ett minusresultat om 82 Mkr.

Hur går det för er i år?

”Det är en konstig tid, coronapandemin skapar osäkerhet samtidigt som vi ser att alla sektorer tar ett stort kliv i digitaliseringen. Vi kommer förmodligen växa runt 20 procent i år, vilket under rådande förutsättningar får ses som ett hyggligt resultat”, säger Thomas Zanzinger.

Målet är att takta en omsättning runt 600 Mkr vid år 2023, vilket ska nås enbart genom organisk tillväxt utan förvärv. Thomas Zanzinger berättar att ungefär hälften av bolagets intäkter i dag kommer från företag inom tillverkningsindustrin, en andel som växer, medan den ursprungliga kundbasen främst sålde konsumentprodukter.

Vad är det långsiktiga målet för Inriver – ska ni börsnoteras?

”Vi utesluter ingenting för framtiden, men i dag finns det inga konkreta beslut om en börsnotering eller ytterligare nyemissioner. Efter den senaste kapitalrundan är vi väl rustade – och mitt mål är att Inriver ska bli en global ledare inom vår kategori”, säger han.

Bara sedan början av 2018 har bolaget hunnit avverkat fyra olika vd:ar. Den senaste rockaden skedde i april i år när Thomas Zanzinger, som ursprungligen är från Tyskland, tillträdde posten.

Vad beror det på? 

”Det är nog en fråga som snarare ska riktas styrelsen. Men det viktiga är att vi nu har satt upp en mer tydlig strategi, och fått ihop en stark ledning och organisation, som kan få företaget att växa”, säger Thomas Zanzinger.

Inriver grundades 2007 av duon Johan Billgren och Johan Boström, som fortfarande arbetar på företaget och sitter i dess styrelse.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer