Hoppa till innehållet

Svenska nätläkare dominerar i Europa – Kry i topp

Striden hettar till i Europa mellan nätläkarna. Än så länge sitter Kry på tronen vad gäller popularitet – men hack i häl har de en utmanare som finansieras av saudiarabiska miljarder. 

Krys vd Johannes Schildt.
Krys vd Johannes Schildt.

Allt fler svenskar använder sig av nätläkare, en bransch som på relativt kort tid har lockat till sig hundratals miljoner kronor i riskkapital. I Sverige slåss ett antal aktörer om patienterna – Kry, Min Doktor, och Doktor.se är de tre största. 

Kampen om marknaden har hårdnat den senaste tiden, inte bara bolagen emellan. I början av oktober lades en utredning fram till regeringen som föreslår att nätläkarna behöver öppna en fysisk klinik i varje landsting där de erbjuder digital vård. Blir förslaget verklighet riskerar det att kasta om bolagens affärsmodeller. 

Läs mer: Dråpslaget: Nätläkarna kan behöva vårdcentral i varje landsting 

Samtidigt växer trenden i Europa. I början av augusti satte den brittiska nätläkaren Babylon Health rekord när de tog in över fem miljarder kronor i en runda ledd av Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF. 

Men trots pengarna blir de trumfade av svenska Kry vad gäller nedladdningar av appen. 

Det är techsajten Sifted som gått igenom alla europeiska nätläkarbolag som lockat till sig över en miljon euro i riskkapital. Totalt 15 bolag kvalar in på listan, varav tre är svenska – tidigare nämnda Kry, Min Doktor och Doktor.se. 

I skrivande stund har Kry över 1 200 000 nedladdningar. Bablyon Health ligger hack i häl vad gäller antal nedladdningar. Doktor.se placerar sig på en tredjeplats, med över en halv miljon nedladdningar. Därefter kommer Min Doktor, med närmare 400 000 nedladdningar. 

Läs mer: Regeringen utmanar nätläkarna – satsar på digital vård 

Därmed placerar sig de svenska nätläkarna i toppskiftet vad gäller digitala vårdgivare i Europa. Åtminstone om man utgår ifrån popularitet i appbutikerna. 

De svenska bolagen toppar också listan vad gäller nätläkare som har tagit in mest riskkapital. Dock behöver de ta in betydligt mer för att slå listans förstaplats. Bablyon Health har i dagsläget tagit in mer riskkapital än alla femton bolag på listan tillsammans. 

Något som talar för att striden lär hetta till när nätläkarna satsar allt mer på att etablera sin plats utomlands. Kry har tagit in en halv miljard kronor i riskkapital öronmärkt för att expandera. I september lanserade de tjänsten i Frankrike och i oktober gick de in i Storbritannien under namnet Livi. 

”Vi satsar på de stora länderna i Europa som visat att de har en progressiv syn på digital vård”, säger vd:n Johannes Schildt i en tidigare intervju med Di Digital

Läs även: Pengaflödet torkade ut – nätläkaren fick skrota expansionsplaner

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera