Hoppa till innehållet

Svenska Neqst satsar 40 miljoner på norsk HR

Investmentbolaget Neqst som ägs av bland annat familjen Dinkelspiel går in med "minst 40 miljoner kronor" i det norska molnbolaget Catalystone.

Avtar Jasser, vd och medgrundare för Catalystone
Avtar Jasser, vd och medgrundare för CatalystoneFoto: Pressbild

Det Stockholmsbaserade investmentbolaget Neqst har till större delen flugit under radarn sedan det grundades 2008. I ägarledet finns ett antal familjer, däribland familjen Dinkelspiel.

Inriktningen är bland annat teknikbolag som sysslar med mjukvara. I portföljen finns exempelvis det numera börsnoterade SMS-bolaget Clx Communications liksom mäklartjänsten Hemverket.

Nu blir Neqst storägare i det norska bolaget Catalystone vars molnbaserade HR-mjukvara används av kunder som Toyota, Loomis och Evry.

”Vi har investerat minst 40 miljoner kronor i Catalystone”, säger Jonas Fredriksson, som är medgrundare av Neqst, till Di Digital.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag 

”På 10 år har vi investerat i 10 bolag. Vi är ganska noggranna och tar tid på oss att lära känna företagen vi investerar i. Även med Catalystone har vi jobbat länge.”

Jonas Fredriksson är förtegen kring hur ägarförhållandena bakom Neqst ser ut och han vill inte heller berätta hur stor portföljen är.

”Vi investerar någonstans mellan 30 och 100 miljoner kronor i bolagen", säger han.

Jonas Fredriksson har tidigare varit bland annat analytiker på Alfred Berg och fondchef för Manticore på Brummer & Partners, medan Erik Fröberg, som är medgrundare av Neqst, tidigare har jobbat med det amerikanska investmentbolaget General Atlantic som har innehav i bland annat Klarna och Hemnet.

”Vi har försökt kopiera en del av deras arbetssätt. Vi är ett litet General Atlantic skulle man kunna säga”, säger Jonas Fredriksson och syftar bland annat på Neqsts evergreen-struktur, vilket innebär att bolagets fond inte har någon fast tidsram. Istället görs investeringar och exits när det bedöms som lämpligt.

”Vi har ingen tidshorisont på investeringarna. Vi behöver till exempel inte sälja ett bolag för att vi har en fond som ska stänga. Vi jämför oss med bolag som Kinnevik, men vi är mycket mindre så klart.”

Jonas Fredriksson menar att HR-området blir allt viktigare i dagens näringsliv och att det är ett av skälen till investeringen i det norska bolaget.

”De har också en modern mjukvaruplattform, en duktig vd och har en sund lönsamhetskultur", säger han.

Dessutom tror han att företaget kommer att gynnas av EU:s hårdare integritetsregler GDPR som träder i kraft nästa år.

Avtar Jasser, vd och grundare av Catalystone, tror att bolaget nu kan ta nästa steg i sin utveckling.

”Vi har byggt bolaget på kundintäkter. Marknaden och vår position på den är väldigt bra. Nu ser vi stora möjligheter för tillväxt både på befintliga och nya marknader. Investeringen från Neqst kommer hjälpa oss att investera mer i försäljning och marknadsföring”, säger han. 

Som han ser det har Catalystone en kostnadsfördel genom att de har utvecklare på plats i Indien och inte bara har outsorceat sin utveckling dit.

"Vårt utvecklingsteam i Indien är djupt involverade i att bygga produkten och de jobbar i flera år med samma sorts funktioner så att de utvecklar en domänexpertis. De är en integrerad del av vår organisation och kultur och mäts efter hur väl produkten funkar istället för efter deadline eller vissa specifikationer", säger Avtar Jasser.

Läs även: Jan Dinkelspiel startar rekryteringssajt för kodare 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera