Annons

Svenska ninjor värderas till en halv miljard – planerar börsnotering

Hicham Chahine är vd och största ägare i Ninjas In Pyjamas.
Hicham Chahine är vd och största ägare i Ninjas In Pyjamas. Foto: Joey Abrait (Di).
Det omåttligt populära svenska e-sportlaget Ninjas In Pyjamas har lagt de senaste årens konflikter med tidigare spelare bakom sig. Nu ska de bli störst i världen. ”Vi planerar en börsnotering utanför Sverige inom de närmsta två till tre åren”, säger vd:n Hicham Chahine.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska e-sportlaget Ninjas In Pyjamas, eller Nip i korthet, startade redan år 2000. En av förgrundsfigurerna var Emil ”Heaton” Christensen, en av världens bästa Counter-Strike-spelare. Laget firade stora framgångar i globala dataspelsturneringar, men hann läggas ned en gång innan det återstartades och bolagiserades under 2012.

Trots det stora tittarintresset runt e-sport har det länge varit svårt att dra in pengar på fenomenet. Men i fjol såg Ninjas In Pyjamas ett trendbrott, bolaget fördubblade nästan sin omsättning till 50 miljoner kronor och resultatet hamnade strax under nollstrecket.

Vi är fortfarande ett av världens tio mest populära e-sportlag globalt.

Delägaren och vd:n Hicham Chahine har högtflygande ambitioner. 

”Vi är fortfarande ett av världens tio mest populära e-sportlag globalt, om man ser till tittarsiffror. Om fem år ska vi ha klättrat till att vara allra störst i världen”, säger han, när Di besöker deras huvudkontor på Södermalm i Stockholm.

Affärsmodellen är att samla duktiga e-sportspelare under ett och samma paraply. Ninjas In Pyjamas intäkter är till varsina tredjedelar fördelade mellan sponsorrättigheter, medierättigheter respektive prispengar från turneringar och försäljning av kringprodukter. Bolagets huvudpartner är vadhållningsföretaget Betway.

Flera e-sportturneringar har blivit inställda eller uppskjutna under coronapandemin.

Men 2020 kommer att ”bli ett år att glömma”, som Hicham Chahine beskriver det.

”Flera e-sportturneringar har blivit inställda eller uppskjutna under coronapandemin, vilket leder till mindre prispengar och intäkter från medierättigheter. Vår omsättning kommer minska. Vi har samtidigt behållit den planerade investeringstakten, vilket betyder att vi kommer göra en förlust i år.”

Hicham Chahine är vd för Ninjas In Pyjamas.
Hicham Chahine är vd för Ninjas In Pyjamas. Foto: Joey Abrait (Di).

Ninjas In Pyjamas organiserar i dag ett 30-tal spelare som är baserade i Sverige, resten av Europa samt i Brasilien. Spelen de deltar i är Counter-Strike, Dota, Valorant, Fifa och Rainbow Six.

Om allt går vägen tror Hicham Chahine att bolaget är fem-sex gånger större 2022 än i dag, vilket skulle innebära en omsättning på mellan 250-300 Mkr.

”Jag skulle inte bli förvånad om det blir så”, säger han.

För att nå dit planerar bolaget att expandera geografiskt, men än så länge vill Ninjas In Pyjamas inte uppge vad som blir deras nästa marknad.

”Vi planerar genomföra en börsnotering utanför Sverige inom de närmsta två till tre åren, även om det kan förändras”, säger Hicham Chahine. 

Trots tävlingsframgångarna har Ninjas In Pyjamas en historia delvis kantad av kontroverser. I fjol gick den tidigare spelaren Robin ”Fifflaren” Johansson ut offentligt och anklagade bolaget för att mellan 2013 och 2015 ha haft orättvisa kontraktsförhållanden och inte betalat ut löner på ett korrekt sätt (läs mer i faktarutan längst ned i artikeln).

Den nuvarande vd:n Hicham Chahine, som kommer från Norge och har en bakgrund hos Norges största placeringsrådgivare Formuesforvaltning, blev involverad som investerare i Ninjas In Pyjamas kring årsskiftet 2013-2014. Men det var först 2016 som han tog över den daliga driften som vd.

”På den tiden bestod Ninjas In Pyjamas av ett Counter-Strike-lag, en tränare och en sociala medier-ansvarig. I dag är vi ett riktigt företag med 50 anställda. Det är skilda världar”, säger han.

Emil ”Heaton” Christensen var en av upphovsmännen bakom Ninjas In Pyjamas.
Emil ”Heaton” Christensen var en av upphovsmännen bakom Ninjas In Pyjamas. Foto: Patrik Olsson (Di).

För ett par år sedan lämnade Emil ”Heaton” Christensen sin roll som ambassadör för Ninjas In Pyjamas – och han är heller inte längre delägare alls i företaget, enligt vad Hicham Chahine uppger för Di.

”Man ska inte sticka under stol med att vi tog över ett extremt bra varumärke. För några år sedan hade Ninjas In Pyjamas tydligare koppling till 'Heaton', men jag skulle säga att den är väldigt liten i dag. Många av de nya fans som i dag utgör kärnan av våra tittare vet inte vilka de gamla Counter-Strike-spelarna är”, säger Hicham Chahine.

I dag äger Hicham Chahine själv 31 procent av Ninjas In Pyjamas. Näst största ägare med 30 procent av aktierna är Thomas Neslein, kapitalförvaltare och son till fastighetsmagnaten Petter Neslein som är en av Norges 100 rikaste personer. En annan investerare är entreprenören och e-sportinvesteraren Felix Granander, son till den bortgångne finansmannen Jan Stenbeck, som kontrollerar 28 procent av bolaget.

Ninjas In Pyjamas värderas i dagsläget till cirka 500 Mkr, enligt vd:n.

”Vi har anställt extremt bra personal och har nu väldigt långsiktiga ägare. Det är inga riskkapitalbolag som ligger på oss och jagar kortsiktig avkastning, utan handlar om fans av Ninjas In Pyjamas. Deras investeringar är mer drivna av personliga än ekonomiska motiv, ungefär som ägare av stora fotbollsklubbar”, säger han.

Felix Granander är en av investerarna i Ninjas In Pyjamas.
Felix Granander är en av investerarna i Ninjas In Pyjamas. Foto: Press.

Men precis som i vilka andra idrotter som helst är konkurrensen numera stenhård mellan lagen. Många nya aktörer har gett sig in i e-sport under 2018 och 2019, bland annat traditionella fotbollsklubbar som redan har starka varumärken.

En typisk professionell e-sportspelare i Counter-Strike drar in 1,5 miljoner kronor om året.

Vad krävs för att ett e-sportlag ska sticka ut i konkurrensen?

”Det viktigaste är ditt varumärke. Där har vi en fördel eftersom Ninjas In Pyjamas har en så rik historia. Men det har saknats en tydlig strategi tidigare, så nu håller vi på med en omprofilering. Sedan handlar det så klart om att vara ett vinnande lag, speciellt för att lyckas värva nya fans, ingen vill följa förlorare”, säger Hicham Chahine.

Hur behåller man eller lockar de bästa spelarna?

”Finansiella villkor är självklart viktigt, det måste vara konkurrenskraftiga erbjudanden. Sedan handlar det om vad du erbjuder spelarna för utveckling. Det finns en stereotyp att e-sport fortfarande handlar om fem killar som sitter i mammas källare och spelar spel. Sanningen är en helt annan, vi har heltidsanställda tränare som hjälper dem med att analysera statistik och mäta prestation samt utveckla deras kognitiva, mentala och taktiska förmågor”, säger han.

Ninjas In Pyjamas har ett Counter-Strike lag baserat i Sverige. Hampus Poser är en av de totalt sex spelarna.
Ninjas In Pyjamas har ett Counter-Strike lag baserat i Sverige. Hampus Poser är en av de totalt sex spelarna.

Hur fördelar Ninjas In Pyjamas intäkterna med spelarna? 

”Ett typiskt spelarkontrakt har ett fast arvode och en prestationsbaserad bonus. Därutöver delar man på prispengar från turneringar och spelarna får en liten del av vinsten från merchandise-försäljning”, säger Hicham Chahine, utan att vilja precisera sig i detalj.

Men kan era spelare livnära sig på e-sport på heltid i dag?

”De kan definitivt leva gott på det, oavsett vilket lag de representerar. En typisk professionell e-sportspelare i Counter-Strike drar in 1,5 miljoner kronor om året, medan de allra bästa kan nå upp till 6-7 miljoner kronor. Det är långt över svensk medellön”, säger vd:n.

Sverige har blivit ett ledande land inom e-sport i Europa. Olika plattformsföretag som Challengermode, Good Luck Have Fun och G-Loot har alla tagit in ansenliga summor riskkapital från investerare. 

Men den kanske allra viktigaste aktören är börsnoterade MTG. I koncernen ingår till exempel det stora svenska e-sporteventet Dreamhack, men inte minst ESL som arrangerar flera av världens största turneringar där lag som Ninjas In Pyjamas tävlar.

”Deras satsning är beundransvärd. Så länge de är långsiktiga kommer den att fungera, det är en bra strategi att äga innehållet. Men jag tror att MTG har fått ställa om lite och finna sig att det inte går att monopolisera e-sporttävlingar, men att de kan nå en dominant ställning i Västvärlden”, säger Hicham Chahine.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer