Annons

Svenska pensionsfonder leder techracet i Europa

Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.
Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico. Foto: pressbild
Sveriges pensionsfonder investerar mer än sina europeiska motsvarigheter i onoterade bolag. Det visar Atomicos årliga rapport. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska riskkapitalbolag har de senaste åren lyckats få institutionella investerare på sin sida. Möjligheten att få hög avkastning på tillväxtresor som Spotify och Izettle har lockat dessa att investera både våra medlemsavgifter till Svenska kyrkan men även våra pensionsbesparingar. 

Northzone, Atomico, Creandum och EQT Ventures är några av bjässarna som har lyckats locka åt sig åtskilliga miljarder till sina techfonder. 

Enligt Atomicos senaste rapport om den europeiska techscenen, som släpps i samarbete och i samband med Slush, så investerar de nordiska pensionsfonderna radikalt mer i VC-fonder än sina europeiska motparter. 

Läs även: AP-fonderna öppnar slussarna – flod av pensionspengar kan nå techbolagen 

Sedan 2013 har 16 procent av investeringarna i de nordiska riskkapitalbolagens fonder utgjorts av kapital från pensionsfonder. I jämförelse ligger genomsnittet i Europa på 2,2 procent, enligt rapporten.

”Som inom flera andra områden så ligger Norden i framkant när det gäller att frigöra kapital för framtida tillväxtindustrier och det är Sveriges pensionsfonder som ligger längst fram”, säger Atomicos partner och författare av rapporten, Tom Wehmeier.

Samtidigt är nivåerna fortfarande väldigt låga i jämförelse med investeringar i fonder med inriktning på utköp av mogna bolag. Europeiska pensionsfonder har under de senaste fem åren investerat 1,7 miljarder dollar i riskkapitalbolag med fokus på onoterade bolag. Samtidigt har de investerat 75 miljarder dollar i så kallade utköpsfonder, som exempelvis EQT.

Det är Sveriges pensionsfonder som ligger längst fram

AP-fonderna som sitter på sammanlagt 1 300 miljarder kronor i tillgångar har fram till nyligen haft restriktioner gällande investeringar i techfonder. Från att tidigare ha fått investera max 5 procent av sitt kapital i illikvida tillgångar kommer den gränsen att lyftas till 40 procent med en ny lagändring. 

”Vi har självklart noterat uppgången för bolag som Spotify och Klarna. Vi investerar redan i den sortens bolag, men vi har restriktioner och måste göra det via fonder. Möjligheterna att utöka vore bra. I dag utnyttjar vi vårt mandat i princip så mycket vi kan”, sade Ossian Ekdahl, chef för ägaransvar på Första AP-fonden, till Di Digital i början av året.

Enligt Atomico hoppas man att fler länder följer de nordiska ländernas tillvägagångsätt när det gäller investeringar från pensionskapital.

”Riskkapital är en viktig kraft i hur den tekniska innovation utvecklas inom Europa. Om man tittar på vilka som investerar i den här typen fonder så ser vi en avsaknad av pensionsfonder, försäkringsbolag och vissa andra stora institutionella investerare. Man kan därför argumentera för att de inte hjälper till att demokratisera avkastningen från techsuccérna i Europa”, säger Tom Wehmeier.  

Läs även: Atomico: Här är trenderna som kommer dominera Europas techsektor 2019 

Innehav

AP-fonderna har investerat i svensk-kopplade riskkapitalbolag som Atomico, Northzone, Creandum och EQT Ventures. Dessa har i sin tur investerat bland annat i svenska techbolag som Spotify, Klarna, Natural Cycles, Fyndiq, Fishbrain, Nakd, Bokio, Kry och Wrapp.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer