Annons

Socialdemokrater gick emot strömmen – röstade ja till EU:s länkskatt

EU-parlamentarikerna Max Andersson (tidigare MP) och Jytte Guteland (S).
EU-parlamentarikerna Max Andersson (tidigare MP) och Jytte Guteland (S). Foto: TT.
EU-parlamentet gav tummen upp till de nya, hett debatterade, upphovsrättsreglerna. Men stödet från de svenska politikerna var svalt. Enbart tre parlamentariker röstade ja, visar Di Digitals kartläggning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen röstade EU-parlamentet igenom unionens nya upphovsrättsregler. 

Tanken med de nya bestämmelserna är att stora plattformar såsom Facebook, Youtube och Google ska teckna licenser om de vill fortsätta länka till och sprida upphovsrättsskyddat material.

Resultatet blev 348 röster för och 274 röster emot, 36 röster lades ned. 

Men en kartläggning från Di Digital visar att de svenska ledamöterna inte följde majoriteten i Strasbourg.

Den före detta miljöpartisten, numera politisk vilde i parlamentet och kandidat för nybildade Partiet Vändpunkt, Max Andersson har varit en av de mest högljudda motståndarna till upphovsrättsbestämmelserna.

”Det är väldigt beklagligt att detta gått igenom. Nu handlar det om skademinimering. Det här innebär för medborgare att det finns risk för att budskap blir bortfiltrerade och att tjänster man använder försämras eller upphör att finnas till”, säger han.

De före detta partikollegorna i Miljöpartiet – Jakop Dalunde, Linnea Engström, och Bodil Valero – röstade också emot förslaget. 

”Det här är en dålig dag för det fria ordet och ett öppet internet. Även om det är viktigt att värna kulturskapares rättigheter så tycker vi att förslaget med länkskatt och uppladdningsfilter var alltför långtgående”, säger Jakop Dalunde.

Läs mer: EU röstar igenom ”länkskatten” 

Även Moderaternas ledamöter Gunnar Hökmark och Christoffer Fjellner samt Liberalernas Jasenko Selimovic och Cecilia Wikström är kritiska till de nya upphovsrättsreglerna och röstade därmed emot förslaget. 

Kristdemokraternas Anders Sellström och Fredrick Federley från Centerpartiet sade också nej i voteringen. Detsamma gäller för Vänsterpartiets Malin Björk.

”Det råder fortfarande alldeles för stor osäkerhet kring utfallet och om hur omfattande filtreringen kommer bli för att jag ska kunna ställa mig bakom direktivet. Även om flera förbättringar har gjorts sedan vi senast röstade om direktivet är de inte tillräckliga. Vanliga internetanvändare och internet som helhet kommer drabbas”, säger Malin Björk.

Även Sverigedemokraternas två parlamentariker Peter Lundgren och Kristina Winberg röstade nej till de bägge förslagen.

Inom Socialdemokraterna gick åsikterna dock isär. Två ledamöter, Anna Hedh och Aleksander Gabelic röstade emot. De tre övriga, Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Jytte Guteland, röstade för.

”Jag tror att det här var ett steg i rätt riktning. Det är viktigt att stödja kulturskapare, deras ställning och möjligheter att få betalt. De som utarmar är de amerikanska nätjättarna som roffar åt sig stora vinster på kulturskaparnas bekostnad. Vi sätter nu press på bolagen att förhandla vinster, det är av jämlika skäl viktigt”, säger Jytte Guteland.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer