Annons

Svenska preventivappen Natural Cycles godkänd i USA – första någonsin

Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund.
Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund. Foto: Jesper Frisk
Preventivmedelsappen Natural Cycles har fått godkänt av amerikanska läkemedelsverket och blir den först av sitt slag som får marknadsföras i USA. Nu kan bolaget komma att ta in nytt kapital inför lanseringen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska preventivmedelsappen Natural Cycles har fått grönt ljus från det amerikanska läkemedelsverket, FDA, för att marknadsföra sig i landet. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Genom dagliga tester av kvinnans kroppstemperatur räknar appen ut vilka dagar sex är säkert. I ett test som myndigheten gjort fungerade inte appen i 1,8 procent av fallen när den används "perfekt". Totalt medverkade 15 570 kvinnor och testet visade även att 6,5 procent blev gravida vid "normalt" användande, då de inte alltid brukade appen korrekt. 

"Konsumenter använder i allt större utsträckning digital hälsoteknologi inför beslut som rör deras hälsa och den här nya appen kan ge en effektiv preventivmetod om den används försiktigt och korrekt. Men kvinnor bör vara medvetna om att ingen typ av preventivmedel fungerar perfekt, så en oplanerad graviditet kan bli resultatet även av korrekt användande av appen", säger Terri Cornelison på FDA i ett uttalande.

Läs mer: Nästa bakslag för Natural Cycles – utreds även i Storbritannien 

Natural Cycles har växt explosionsartat det senaste året. Mellan 2016 och 2017 ökade omsättningen med över 200 procent till drygt 41 miljoner kronor.

I februari förra året fick bolaget tillstånd att marknadsföra appen som preventivmedel, efter att tidigare bara fått kalla sig fertilitetsdator. 

“Vi gläds åt att FDA godkände vår De Novo klassificering baserat på vår kliniska data och ser fram emot att jobba tillsammans med vårdpersonal för att erbjuda kvinnor i USA en digital preventivmetod. Natural Cycles mål är att driva forskningen i kvinnohälsa framåt med stort engagemang och passion, och denna milstolpe är en mycket viktig del av den resan”, skriver Elina Berglund, som tillsammans med Raoul Scherwitzl, grundande bolaget, i ett mejl till Di. 

I november förra året sa Elina Berglund Scherwitzl till Di Digital att bolagets mål var att lanseras i USA, och att det skulle lyfta bolaget än mer och att de skulle behöva ta in mer kapital inför en lansering i USA. 

Lyssna på intervjun med Elina Berglund här:

https://embed.acast.com/startupstories/elinaberglund-naturalcycles-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer