Annons
Entreprenören Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.

Svenska profiler utnämnda till framtidens globala ledare

Så fungerar de nya smarta hissarna SPONSRAT AV IBM

Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk

Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.

Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Svenska profiler utnämnda till framtidens globala ledare

Entreprenören Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.
Entreprenören Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.
Idag presenterar World Economic Forum listan över framtidens unga globala ledare. Bland de utnämnda finns bland annat två svenska profiler - framtidsanalytikern Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

World Economic Forum presenterar idag listan över de personer som valts in i forumet Young Global Leaders. Nätverket samlar unga ledare under 40 år som arbetar med globala näringslivsfrågor.

Några av de svenskar som tidigare blivit invalda i Young Global Leaders är Cristina Stenbeck, Karl-Johan Persson, Daniel Ek och Niklas Zennström.

Två svenskar finns i år med bland de utvalda, nämligen framtidsanalytikern Claudia Olsson, och Nina Rawal, affärsområdeschef på riskkapitalinvesteraren Industrifonden.

Nina Rawal har doktorerat i molekylär neurobiologi vid Karolinska institutet, men det är framför allt i det privata näringslivet hon gjort karriär. Sedan 2013 arbetar hon på Industrifonden, där hon sedan förra året är affärsområdeschef för Life Science-teamet. 

"Young Global Leaders samlar inspirerande personer från hela världen med den gemensamma nämnaren att vilja göra skillnad på global nivå. Dessutom anses det vara ett av världens bästa ledarskapsprogram, så givetvis är det en stor ära för mig att bli utvald," säger Nina Rawal. 

Läs mer: Miljarder till life science-bolag

Hon menar att Industrifondens arbete med medicinska innovationer och hennes eget intresse för global hälsa och rättvis tillgång till sjukvård passar väl ihop med World Economic Forums övergripande mål.

Nina Rawal är född i Örebro, men båda hennes föräldrar kommer från Indien och familjen bodde många år i USA. Innan hon började arbeta på Industrifonden arbetade hon bland annat arbetat på medicinteknikbolaget Gambro och på Boston Consulting Group i Stockholm och New York. Vid sidan av arbetet på Industrifonden är Nina Rawal engagerad i organisationen Läkare utan gränser.

Hon brukar benämnas framtidsteknolog.

En internationell bakgrund har även den andra svenskan i årets kull av globala ledare. Claudia Olsson driver konsultbolaget Exponential, som agerar rådgivare åt bolag och regeringar inom områdena digitalisering och globalisering.

Hon brukar benämnas framtidsteknolog och har bland annat haft rollen som ämnessakkunnig på Utrikesdepartementet i Sverige, med fokus på framtid och teknikutveckling. Hon är även rådgivare och föreläsare vid Ray Kurzweils tankesmedja Singularity University i Silicon Valley.

"Genom Exponential arbetar jag med att att hjälpa företag och regeringar att agera i den digitala transformationen. Tekniken skapar stora möjligheter för att driva positiv förändring och i samarbete med de andra i Young Global Leaders-gemenskapen kan vårt arbete få ett ännu större genomslag", säger Claudia Olsson i ett pressmeddelande.

Claudia Olsson har studerat på Handels och KTH i Stockholm började redan under studietiden att engagera sig ideellt. Hon har bland annat arbetat med att etablera organisationen ACCESS Health International i Singapore samt varit aktiv som styrelseledamot inom Project Playground samt Svenskar i Världen. 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post