Hoppa till innehållet

Svenska profiler utnämnda till framtidens globala ledare

Idag presenterar World Economic Forum listan över framtidens unga globala ledare. Bland de utnämnda finns bland annat två svenska profiler - framtidsanalytikern Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.

Entreprenören Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.
Entreprenören Claudia Olsson och Industrifondens Nina Rawal.

World Economic Forum presenterar idag listan över de personer som valts in i forumet Young Global Leaders. Nätverket samlar unga ledare under 40 år som arbetar med globala näringslivsfrågor.

Några av de svenskar som tidigare blivit invalda i Young Global Leaders är Cristina Stenbeck, Karl-Johan Persson, Daniel Ek och Niklas Zennström.

Två svenskar finns i år med bland de utvalda, nämligen framtidsanalytikern Claudia Olsson, och Nina Rawal, affärsområdeschef på riskkapitalinvesteraren Industrifonden.

Nina Rawal har doktorerat i molekylär neurobiologi vid Karolinska institutet, men det är framför allt i det privata näringslivet hon gjort karriär. Sedan 2013 arbetar hon på Industrifonden, där hon sedan förra året är affärsområdeschef för Life Science-teamet. 

"Young Global Leaders samlar inspirerande personer från hela världen med den gemensamma nämnaren att vilja göra skillnad på global nivå. Dessutom anses det vara ett av världens bästa ledarskapsprogram, så givetvis är det en stor ära för mig att bli utvald," säger Nina Rawal. 

Läs mer: Miljarder till life science-bolag

Hon menar att Industrifondens arbete med medicinska innovationer och hennes eget intresse för global hälsa och rättvis tillgång till sjukvård passar väl ihop med World Economic Forums övergripande mål.

Nina Rawal är född i Örebro, men båda hennes föräldrar kommer från Indien och familjen bodde många år i USA. Innan hon började arbeta på Industrifonden arbetade hon bland annat arbetat på medicinteknikbolaget Gambro och på Boston Consulting Group i Stockholm och New York. Vid sidan av arbetet på Industrifonden är Nina Rawal engagerad i organisationen Läkare utan gränser.

Hon brukar benämnas framtidsteknolog.

En internationell bakgrund har även den andra svenskan i årets kull av globala ledare. Claudia Olsson driver konsultbolaget Exponential, som agerar rådgivare åt bolag och regeringar inom områdena digitalisering och globalisering.

Hon brukar benämnas framtidsteknolog och har bland annat haft rollen som ämnessakkunnig på Utrikesdepartementet i Sverige, med fokus på framtid och teknikutveckling. Hon är även rådgivare och föreläsare vid Ray Kurzweils tankesmedja Singularity University i Silicon Valley.

"Genom Exponential arbetar jag med att att hjälpa företag och regeringar att agera i den digitala transformationen. Tekniken skapar stora möjligheter för att driva positiv förändring och i samarbete med de andra i Young Global Leaders-gemenskapen kan vårt arbete få ett ännu större genomslag", säger Claudia Olsson i ett pressmeddelande.

Claudia Olsson har studerat på Handels och KTH i Stockholm började redan under studietiden att engagera sig ideellt. Hon har bland annat arbetat med att etablera organisationen ACCESS Health International i Singapore samt varit aktiv som styrelseledamot inom Project Playground samt Svenskar i Världen. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera