Annons

Svenska riskkapitalbolag tar täten ute i Europa

Fredrik Cassel, partner på Creandum och Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.
Fredrik Cassel, partner på Creandum och Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. Foto: Banfa Jawla
De svenska riskkapitalbolagen Northzone, Creandum och EQT Ventures tillhör de absolut mest aktiva i Europa. Även svenskkopplade Atomico tillhör toppskiktet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det framkommer i en färsk rapport från den brittiska investeringsplattformen Dealroom som har tagit sig en närmare titt på drygt 700 investeringar över 40 miljoner kronor som gjorts i europeiska bolag som är yngre än 5 år. Tidsperioden som undersöktes var 2014-2018.

Det bör noteras att rankningen är baserad på antalet A-rundor som respektive riskkapitalbolag har lett, och alltså inte det totala antalet rundor som de har deltagit i.

Toppar listan gör brittiska Balderton Capital följt av franska Idinvest Partners. På delad tredje plats återfinns svenska Northzone och brittiska Index Ventures.

Läs även: Rekordår för Northzone och Creandum 

Storbritannien dominerar på listan. Hela tio av de 20 bolagen på listan över Europas 20 mest aktiva riskkapitalbolag har sitt huvudkontor i London.

Men svenska bolag är också välrepresenterade. 

Förutom Northzone har ytterligare tre svenska, eller åtminstone svenskkopplade aktörer, tagit sin in på listan: Creandum på plats 5, EQT Ventures på plats 6 och Atomico på plats 8.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer