Hoppa till innehållet

Svenske riskkapitalprofilen ser skifte i USA: ”Investerarna åker numera till Europa”

När Creandum etablerade sitt kontor i Silicon Valley 2013 var syftet att vara en språngbräda för sina portföljbolag. Det är man fortfarande, men partnern Carl Fritjofsson ser också en ny trend.

Carl Fritjofsson är partner på det svenska riskkapitalbolaget Creandum och stationerad i Silicon Valley.
Carl Fritjofsson är partner på det svenska riskkapitalbolaget Creandum och stationerad i Silicon Valley.Foto: Johan Knobe

(Di Digital/Silicon Valley) I sex år har det svenska riskkapitalbolaget Creandum haft personer stationerade i Silicon Valley. Partnern Johan Brenner startade upp verksamheten 2013 och menade att han bevittnade en svenskinvasion under sina tre år i dalen.

”Den svenska trafiken över hit är mycket större än vad jag trodde, och det är två-tre gånger fler som kommer hit nu jämfört med när jag flyttade över för tre år sedan”, sa han till Di Digital i juni 2016. 

Läs också: Svalare intresse för Silicon Valley: ”Sverige har kommit kapp”

Sedan dess verkar den strida strömmen dock ha avtagit något, menar flera av dem Di Digital har pratat med. Det är något även Carl Fritjofsson, partner på Creandum och bolagets representant på plats sedan Johan Brenner lämnade, håller med om.

Det Creandum jobbar med i Silicon Valley är främst att hjälpa befintliga och nya portföljbolag med kontakter, både för att etablera sig här men också för att hitta investerare.

”Varför Creandum öppnade kontor i Silicon Valley var under premisserna att bolagen behövde en språngbräda hit”, säger Carl Fritjofsson.

Läs också: Hemvändaren Johan Brenner är orolig för startup-Sverige

Han har kontakt med alla de stora riskkapitalbolagen på Sand Hill Road, som exempelvis Sequoia, Benchmark och Andreessen Horowitz. Under flera år var de intresserade av att träffa Creandums portföljbolag när de kom över till Silicon Valley. En förutsättning för att investera var också att bolaget var på väg eller redan var etablerat i USA. Men de senaste tolv månaderna ser Carl Fritjofsson en ny trend.

”Vad som har hänt nu är att det på något sätt har skett ett mentalt skifte kring Sverige och Europa. De vill fortfarande träffa våra portföljbolag, men istället frågar flera av dem oss vilka man borde träffa på till exempel ett möte i London”, säger Carl Fritjofsson.

Det här är ett kulturellt skifte i riskkapitalvärlden.

Han ser två faktorer som spelar in den nya trenden – dels att det finns mycket pengar i ruljans som ska investeras och dels att Silicon Valley är det mest konkurrensutsatta området i världen när det gäller startups att investera i.

”En tredje faktor, som är minst lika viktig, är att Europa och i synnerhet Sverige är bevisade regioner. Det handlar inte längre om att det finns lite spännande forskningsteknik, utan att Europa i dag är hett och entreprenörerna inte längre känner att de är lika beroende av Silicon Valley”, säger Carl Fritjofsson.

”Det här är ett kulturellt skifte i riskkapitalvärlden”, säger han.

Läs också: Creandum om nya miljardfonden: ”Gick rekordsnabbt att fylla”

Carl Fritjofsson menar att det också hänger ihop med att distansarbete är mer accepterat och att många startups sprider ut sina team, särskilt när det gäller utveckling. Det är princip omöjligt i dag att behålla utvecklare i Silicon Valley någon längre tid oavsett om man är villig att betala för det.

”För oss är den här trenden lyckosam i och med att Creandum är en av dem som gör den första gallringen och investerar i sådd- och A-rundor, och de flesta som tittar på Europa från USA har svårt att göra så tidiga investeringar”, säger han.

Läs också: Så stor är den svenska ekonomin i USA:s techmekka – här är alla bolag

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera