Annons

Svenska robotbyggare får 24 miljoner från EU

Samer Al Moubayed tillsammans med roboten Furhat.
Samer Al Moubayed tillsammans med roboten Furhat. Foto: Banfa Jawla
Svenska Furhat Robotics har säkrat ett finansiellt stöd på 24 miljoner kronor från EU. Nu ska det svenska techbolaget skala upp produktionen. ”Vi ska bygga uppemot 100 nya robotar varje månad”, säger grundaren Samer Al Moubayed.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholmsbolaget Furhat Robotics lanserade sin socialt intelligenta robot på den kommersiella marknaden i november 2018. Nu får Furhat Robotics cirka 2,3 miljoner euro, motsvarande 24 miljoner kronor, i stöd från EU-kommissionens innovationsråd. 

Pengarna ska i första hand finansiera tillverkning av fler robotar och möjliggöra nyanställningar på företaget, enligt vd:n och medgrundaren Samer Al Moubayed.

”Vi ska fortsätta att skala upp bolaget enligt vår strategi. Nu är vi redo att öka produktionstakten för att klara av att bygga uppemot 100 nya robotar varje månad”, säger han till Di Digital.

Furhat, som kan ta ögonkontakt och svarar på tilltal och ställer frågor, går att tillämpa på 40 olika språk med över 200 valbara röster. Roboten består av ett ansikte med en 3d-mask i plast, på vilken det projiceras olika ansiktsrörelser och utseenden med hjälp av ljuseffekter. 

Utöver den fysiska roboten har bolaget också utvecklat ett operativsystem. Roboten säljs inte direkt till konsumenter, utan tanken är att Furhat i praktiken ska kunna anpassas till vilken företagsverksamhet som helst. 

I ett första skede ser Samer Al-Moubayed potential i att använda roboten som ett informationsstöd för människor, till exempel på banker och flygplatser, eller i gallerior och receptioner.

Läs mer: Svenska Furhat tar sin robot till marknaden: ”Explosion inom fem år”

Med en prislapp på 150 000 kronor, eller 20 000 kronor i månaden, hade produkten redan före den breda lanseringen väckt intresse hos ett 70-tal kundföretag. Disney, Honda och Intel fanns till exempel på kundlistan.

”Bara sedan januari har vi etablerat Furhat i tio olika länder och lockat 50 nya kunder, till exempel Ica i Sverige samt BMW och Mediamarkt i Tyskland”, säger Samer Al Moubayd.

Bolaget samarbetar också med nästan alla stora universitet i Sverige.

”Vi vill få ut roboten i publika miljöer. Målsättningen är att majoriteten av invånarna i Stockholm ska ha träffat en robot från Furhat före årets slut.”

Utvecklingen av roboten har pågått sedan 2011 vid Kungliga Tekniska högskolan och bolaget Furhat Robotics bildades tre år senare. För stunden har bolaget ett 35-tal anställda i Stockholm.

I september 2017 tog Furhat in 20 Mkr i en större såddrunda. De välrenommerade riskkapitalbolagen Balderton Capital och Local Globe klev därmed in som nya delägare.

Nu har ni fått ytterligare 24 miljoner kronor från EU. Räcker det för att finansiera er tillväxt eller har ni planer på att ta in mer externt kapital?

”Vi vill växa snabbt och fatta modiga beslut. Jag kan inte kommentera huruvida vi kommer ta in mer pengar under de närmsta månaderna, men det är ett alternativ. Vi diskuterar kontinuerligt olika villkor och samarbeten med potentiella partners”, säger Samer Al Moubayed

Furhat Robotics redovisade intäkter på cirka 9,2 miljoner kronor under 2017, med ett knappt minusresultat på sista raden. Bolaget vill ännu inte ge några detaljer om fjolårets bokslut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer