Annons

Svenska sajter kan ha utsatts för kryptohack

Moderaternas sajt är en av hemsidorna som ska ha drabbats i attacken.
Moderaternas sajt är en av hemsidorna som ska ha drabbats i attacken. Foto: Skärmdump
Sajterna till Polisen, Lunds universitet, Moderaterna och en rad kommuner kan ha utsatts för en hackerattack under söndagen, skriver tekniktidningen The Register.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det handlar om tusentals hemsidor världen över som ska ha drabbats av så kallade kryptogrävare.

Hackarna använder sig av ett populärt pluginprogram till datorer kallat Browsealoud som gör att besökare på hemsidorna omedvetet hjälper till att bryta en digital valuta vid namn Monero, som liknar Bitcoin.

I flera timmar under söndagen ska den som gick in på hemsidorna ha kört den gömda koden utan att behöva göra något annat än att just besöka hemsidan, skriver The Register.

Debatt: Vi måste prata om regleringar av kryptomarknaden 

I Sverige blev flera myndighetssidor drabbade – som Polisen, Försvarets materielverk, Konsumentverket och Luftfartsverket, men också botkyrka.se, haninge.se och moderaterna.se, enligt tidningen.

Men Polisen känner inte till någon hackning.

”Vi har inte hört talas om saken. När vi försöker använda tjänsten så kopplas den ingenstans och ingen annan har hört av sig om det här felet under dagen”, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på nationellt mediecenter på polisen, till Dagens Nyheter.

Ärendet ska utredas under måndagen, säger han.

Inte heller Luftfartsverket har någon indikation på att hemsidan skulle vara utsatt.

Bolaget Texthelp, som äger Browsaloud, skriver i en kommentar till The Register att tjänsten har tagits bort tillfälligt och att händelsen undersöks.

(TT/Di Digital)

Lista: Här är de största kryptovalutorna och vad som skiljer dem åt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer