Annons

Svenska Soundcloud-grundarna går vidare – startar elcykelbolag

Eric Quidenus-Wahlforss och Alexander Ljung är två av grundarna bakom Dance.
Eric Quidenus-Wahlforss och Alexander Ljung är två av grundarna bakom Dance. Foto: Nils Hasenau/press.
Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss grundade 2007 Soundcloud – som i dag är en av världens största musiktjänster. Nu har duon gått vidare till ett nytt projekt, nämligen uthyrning av elcyklar i Berlin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De två svenska Soundcloud-grundarna Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss ska bli elcykelentreprenörer. Tysken Christian Springub är också inblandad i projektet.

I dagarna lanserar trion företaget Dance, som ska hyra ut elektriska cyklar till användare genom en app. Den första staden som får tillgång till tjänsten är Berlin, Tyskland.

Kostnaden blir 59 euro i månaden, motsvarande cirka 600 kronor, och ger kunden tillgång till en helt egen elcykel. Om den skulle bli stulen eller gå sönder ersätter Dance kunden med ett nytt fordon. 

”Att köpa och äga en elcykel är krångligt. Därför har vi velat skapa en friktionslös prenumerationstjänst för elcyklar, utan startkostnader och med alla kringtjänster inkluderade”, säger Eric Quidenus-Wahlforss i en kommentar, med hänvisning till att en elcykel i snitt kostar 2 300 euro att köpa för en privatperson.

Ett antal prominenta investerare har redan köpt in sig i affärsidén och investerat totalt 4,4 miljoner euro, eller 45 miljoner kronor. Det handlar till exempel om den finska spelmiljardären Ilkka Paananen, som var med och grundare Supercell, och det tyska riskkapitalbolaget Blueyard.

Soundcloud grundades 2007 i Stockholm av Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss, som båda var studenter från KTH. Bolaget flyttade dock, kort efter starten, sitt huvudkontor till Berlin. 

Soundclouds användartillväxt tog snart fart, men hade länge svårt att kapitalisera på sin stora kundbas och kostnaderna skenade. För några år sedan var bolaget till och med på randen till konkurs. 

2017 fick dock Soundcloud in 1,4 miljarder kronor i extern finansiering från Raine Group i USA och Temasek i Singapore, som tillsammans är majoritetsägare i bolaget. Men samtidigt slaktades Soundclouds värdering. Samma år lämnade Alexander Ljung rollen som vd och i fjol lämnade Eric Wahlforss posten som teknikchef. 

Men i år har streamingtjänsten kunnat vädra morgonluft. Bland annat har börsnoterade Sirius XM – som äger Spotify-konkurrenten Pandora i USA – investerat motsvarande 725 miljoner kronor i bolaget, mot en okänd minoritetspost till en hemlig värdering, vilket Di Digital rapporterade i februari. 

Alexander Ljung är fortfarande styrelseordförande i Soundcloud. Enligt Di Digitals uppskattning äger duon i dag mycket små andelar av företaget.

Läs mer: Spotify-konkurrent köper in sig i svenska Soundcloud 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer