Annons

Svenska spelsuccén tar över SEB:s gamla kontor

En illustration av Sergelhuset, som blir färdigställt 2020, och Kings grundare och kreativa chef Sebastian Knutsson.
En illustration av Sergelhuset, som blir färdigställt 2020, och Kings grundare och kreativa chef Sebastian Knutsson. Foto: Press och Jesper Frisk.
Spelutvecklaren King har hittat ett nytt kungarike i centrala Stockholm. Under 2020 flyttar drygt 600 av de anställda till toppmoderna Sergelhuset, som tidigare var ett av SEB:s stora kontor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska spelutvecklaren King står bakom den globala mobilsuccén Candy Crush. Under 2016 köptes bolaget ut från börsen av den amerikanska speljätten Activision Blizzard för 50 miljarder kronor. 

En knapp tredjedel av de anställda har fortsatt varit baserade i Stockholm. Sedan hösten 2014 har King huserat sin studio på Sveavägen 44. I samma byggnad har betalbolaget Klarna, ett annat svenskt techunder, också haft sin bas.

Nu har dock King hittat ett nytt kungadöme. Bolaget har skrivit ett kontrakt med fastighetsbolaget Vasakronan om att flytta in den nya fastigheten Sergelhuset, som just nu är under utveckling och slår upp portarna under 2020.

Bolagets talesperson Charley Tesch uppger att flytten beror på att King vuxit ur sina gamla lokaler, som var 4.100 kvadratmeter stora. 

Drygt 600 anställda berörs av flytten, säger hon.

Nu kommer King få tillgång till totalt 11.500 kvadratmeter kontorsyta på de sex översta planen av Sergelhuset.

”Vi är glada att flytta in i ett toppmodernt kontor som är väl anpassat till våra behov när vi fortsätter växa vår studio i Stockholm”, säger Tjodolf Sommestad, utvecklingschef på King, i en skriftlig kommentar.

Läs mer: SEB påbörjar gigantisk flytt till miljardfastighet 

Sergelhuset utgjorde fram till 2017 SEB:s kontor, som sedan valde att samla hela sin verksamhet i Solna.

Efter det har kvarteret genomgått stora renoveringar, både interiört och exteriört, och fått flera tillbyggnationer. Budgeten för omdaningen av Sergelhuset var 3 miljarder kronor.

Läs mer: Bankkvarter blir till shoppingstråk vid Sergel 

Vasakronan kommer också ha sitt eget huvudkontor i byggnaden. Även restaurangkoncernen Stureplansgruppen etablerar sig i kvarteret. Därmed är hälften av projektet nu uthyrt, enligt fastighetsbolaget självt.

King vill inte berätta hur mycket de betalar för hyreskontraktet, eller hur långt det sträcker sig. 

Tidningen Fastighetsvärlden bedömer dock att King kan komma att betala uppemot 9.000 kr per kvadratmeter, höga nivåer för kontorslokaler i city, vilket skulle innebära en totalkostnad på drygt 100 miljoner kronor om året.

I dag har King-koncernen elva spelstudior runtom i världen, i städer som Barcelona, Berlin, San Francisco och New York. Bolaget sysselsätter totalt drygt 2 000 personer världen över.

Kings användarsiffror för Candy Crush har dock varit på väg nedåt en längre tid. Sedan september 2017 har antalet spelare som är inne varje månad sjunkit med 12 procent till 258 miljoner.

Nyligen kunde Di Digital avslöja att King slipper en upptaxering från Skatteverket på nära 4 miljarder kronor. I stället ska drygt 40 procent av Candy Crush-skaparnas vinster beskattas i Sverige.

Läs mer: Spelbolaget slipper miljardsmäll – lovar skatta tungt i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer