Annons

Svenska spelundret har repat sig efter baksmällan – här är vinnarna och förlorarna 

Redeyes analytiker Tomas Otterbeck, spel från Paradox, och Henrik Nyblom som förvaltar Swedbanks fond Ny Teknik.
Redeyes analytiker Tomas Otterbeck, spel från Paradox, och Henrik Nyblom som förvaltar Swedbanks fond Ny Teknik. Foto: Press och Di.
Börsvärdet för de åtta största svenska gamingbolagen på Stockholmsbörsen har hittills i år ökat med 36 procent. Investerare letar i dag efter bolag med många titlar i portföljen, menar två experter, men är betydligt mer tveksamma till gratis- och mobilspel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För nästan precis ett år sedan blåste det inom den svenska gamingsektorn. Efter skulder i miljardklassen försattes Starbreeze i rekonstruktion och ledningspersoner misstänktes för olagliga insiderköp.

Men det var inte bara Starbreeze som hade en motig tillvaro på börsen. Under 2018 gick cirka 24 miljarder kronor av sektorns totala värde upp i rök i Sverige, bland annat på grund av ökad konkurrens och en marginalpress för branschen på en global skala.

”Förra året fortsatte den tydliga trenden att de så kallade plattformsbolagen Sony, Nintendo, Microsoft, Apple och Google stod som vinnare med höga intäkter och högst vinsttillväxt”, säger Tomas Otterbeck, spelanalytiker på Redeye.

Deras framgångar skedde på bekostnad av de mer traditionella spelförläggarna, som amerikanska Electronic Arts och Activision Blizzard.

Läs mer: Blodbad bland börsens spelbolag – här är förlorarna 

Man ska vara försiktig med bolag som står och faller på en eller väldigt få titlar.

I år har dock sektorn repat sig. Börsvärdet inom den svenska gamingsektorn har stigit med omkring 36 procent. Det är en hyfsat ordentlig återhämtning, enligt Redeyes analytiker Tomas Otterbeck.

”När börsen föll brett i oktober förra året hängde även spelsektorn med. Men nu har egentligen hela Nasdaq-börsen stått inför en återhämtning det senare året. Sedan har det gått både bättre och sämre för de individuella bolagen”, säger Tomas Otterbeck.

Di Digital har kartlagt de åtta svenska gamingbolag som har ett börsvärde över 100 miljoner kronor. Tillsammans har de sedan årsskiftet stått för en uppgång värd 12 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder dock består av nyemissioner i Embracer och Stillfront.

För ungefär ett år sedan slogs Embracer och Paradox om att bli Stockholmsbörsens högst värderade spelföretag. Men sedan dess har bolagen gått åt helt olika håll.

Lars Wingefors livsverk Embracer har stigit med 43 procent sedan årsskiftet.

”Embracer har gjort många bra förvärv, ett par AAA-titlar som kommer att släppas kommande 12 månaderna och har nu en bredare portfölj”, säger Henrik Nyblom, förvaltare på Swedbank Roburs fond Ny Teknik, som är storägare i flera svenska spelbolag.

Läs mer: Svenska spelundret trycker på paus – marginalerna försämras 

Nyligen drabbades Embracer av sitt första stora bakslag på börsen, efter en negativ analys från brittiska The Analyst. Firman ifrågasatte bland annat bolagets kassaflöde och kom fram till att bolaget borde värderas till cirka 9 miljarder, mer än en halvering från i dagsläget.

”Det visar på den höga volatiliteten som finns i dessa aktier. Innan den negativt lagda brittiska analysen såg dagens ljus hade aktien tiodubblats på tre år. Alla investerare älskar ju Lars Wingefors”, säger Tomas Otterbeck på Redeye.

Paradox kursnedgång under det senaste året beror snarare på att bolaget haft ett ”mellanår”.

”Kostnaderna har ökat ordentligt och samtidigt har bolaget dubblat sin personalstyrka de senaste dryga två åren. De har dock en rad nya projekt på gång, så man kan säga att de laddar upp inför spelsläpp framöver”, säger Tomas Otterbeck.

Henrik Nyblom på Swedbank Robur är också positiv till Paradox framtid.

”Paradox utmärker sig mycket genom att ha en väldigt lojal kundbas, deras spel är differentierade”, säger han.

Stillfront är det tredje största bolaget sett till börsvärde och har stigit med över 100 procent sedan årsskiftet.

”De har en intressant nisch, ett bra track-record och en attraktiv värdering”, säger Henrik Nyblom.

Gemensamt för Sveriges tre största gamingbolag är att de har breda spelportföljer. Framöver tror fondförvaltaren att det kommer att ske en stor utslagning mellan mindre och stora bolag.

”Jag tycker man ska vara försiktig med bolag som står och faller på en eller väldigt få titlar, särskilt inom mobilspel”, säger Henrik Nyblom.

Det har fått honom att blicka utomlands. I stället för att rekommendera något svenskt spelbolag lyfter han nu fram de två brittiska utvecklarna Frontier Developments och Codemasters som intressanta placeringar.

Risken i aktien får ses som mycket hög.

Tomas Otterbeck instämmer i att både investerare och fonder i dag letar efter aktörer ”med många ägg i korgen”.

”Trenden som man ser nu inom sektorn är att intresset har skiftat från 'wild cards', det vill säga, bolag med en eller ett fåtal spel – till bolag som har en portfölj med ett flertal spel”, säger han.

En annan trend är att gratisspel som erbjuder köp i spelen har fått det svårare att överleva, menar Tomas Otterbeck. Det är till exempel vanligt inom mobilsektorn, där de svenska utvecklarna gått helt skilda vägar i år.

Uppstickaren Qiiwi har rusat med nästan 160 procent baserat på förhoppningar kring ett ännu olanserat spel, MAG Interactive har lyft med 15 procent medan G5 Entertainment backat med 25 procent.

Krisande Starbreeze befinner sig fortfarande i företagsrekonstruktion, men aktien har stigit med över 210 procent i år från väldigt låga nivåer.

”Trots att bolaget ser ut att komma ur sin företagsrekonstruktion får risken i aktien ses som mycket hög”, säger Tomas Otterbeck, som menar att Starbreeze värdering sprungit iväg för mycket baserat på alltför höga förhoppningar om framtiden.

Beroendet av titeln Payday är stort, säger han, och Starbreeze nästa spelsläpp väntas så sent som år 2022. Sett till 12 månader tillbaka är kursutvecklingen minus 70 procent.

Länk till grafik

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer