Annons

Svenska startups intar Manhattan

Under Innovate46 i New York delades Anders Walls entreprenörskapspris ut. Från vänster: Christopher Ahlberg, Lisa Lindström, Willem Sundblad, Niclas Dellham, Gunilla Nordlöf och Kelley Conway. På bild till höger: Anna Throne-Holst, vd på Svensk-amerikanska handelskammaren.
Under Innovate46 i New York delades Anders Walls entreprenörskapspris ut. Från vänster: Christopher Ahlberg, Lisa Lindström, Willem Sundblad, Niclas Dellham, Gunilla Nordlöf och Kelley Conway. På bild till höger: Anna Throne-Holst, vd på Svensk-amerikanska handelskammaren. Foto: Pontus Höök.
Svenska startups fortsätter att ta USA-marknaden med storm. På Innovate46-konferensen i New York presenterade sig några av framtidens potentiella storbolag för den amerikanska publiken. Nu etableras också en permanent svensk cleantech-hubb på Manhattan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) För femte året i rad anordnades nyligen Innovate46 i New York – en entreprenörskonferens som visar upp svenska techstjärnor för den amerikanska publiken. 

Initiativtagare är svensk-amerikanska handelskammaren i New York som tillsammans med Energimyndigheten och Tillväxtverket valt ut de tio bolag som fått möjlighet att delta. 

Konferensen på Nasdaq Marketsite var höjdpunkten under ett veckolångt acceleratorprogram där de svenska startupbolagen coachats i hur de bäst etablerar sig i USA. 

Anna Throne-Holst, som är vd för handelskammaren, säger att intresset för Innovate46 ökar för varje år. Hon är djupt imponerad över årets deltagare. 

”Det är ett markant steg framåt jämfört med tidigare. De har verkligen tänkt längre på hur de ska ta sig in i USA”, säger hon, och syftar på bolagens framträdanden på New York Tech Alliance under veckan. 

Bland årets deltagare fanns exempelvis Bzzt, som numera är ett välbekant inslag i Stockholmstrafiken med sina små eldrivna taxipoddar som beställs via app. Bolaget tittar nu på att etablera sig i New York. 

”Det finns ett stort intresse för att elektrifiera New Yorks innerstad”, säger bolagets vd Sven Wolf till Di, och konstaterar att det ännu inte finns någon infrastruktur för det.

”De har ett problem som vi kan vara med att lösa.” 

Läs mer: Eltaxin Bzzt laddar för expansion: ”Måste ha större flotta” 

Anna Throne-Holst är inte förvånad över hur stark ställning svenska startups har överlag i USA. 

”De har lärt sig att svenskarna representerar kvalitet, fokus på hållbarhet och hög integritet. Värderingarna tilltalar amerikanska investerare.”

Andreas Stubelius på Energimyndighetens affärsutvecklingsenhet, som valt ut hälften av årets deltagare, säger att intresset för svenska cleantech-bolag till och med är större bland amerikanska riskkapitalister än bland de svenska. 

”Det är en otrolig egoboost för bolagen att få vara med här. Att hjälpa småbolagen att komma ut i världen i tidigare skeden är dessutom en investering i Sveriges framtida tillväxt”, säger han. 

I samband med Innovate46 lanserade Energimyndigheten en cleantech-hubb som ska sättas upp på Manhattan. Sedan tidigare driver man liknande hubbar för bolag med ett särskilt hållbarhetsfokus både i London, Shanghai och San Francisco där fyra bolag per år och stad väljs ut för att delta i myndighetens acceleratorprogram. 

Hubben i New York kommer fysiskt att vara på Gateway, som är handelskammarens nya prestigeprojekt i Midtown på Manhattan. Det är tänkt att fungera likt ett svenskt Wework.

”Idén med Gateway är att skapa en dynamisk plattform som allra bäst servar svenska företag som siktar mot USA-marknaden, men som inte vill lägga pengar på en fast kontorsplats”, säger vd Anna Throne-Holst.

”Med hjälp av vårt nätverk kan vi koppla ihop företag med varandra och med amerikanska intressenter och på så sätt underlätta för etableringen i USA." 

Gateway invigs formellt i samband med handelskammarens ordinarie lucialunch i december. 

Läs mer: Epicenter tar klivet över Atlanten - ska hjälpa startups expandera

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer