Annons

Svenska storägarna säljer av i Spotify

Creandums partner Fredrik Cassel (högst upp) och Northzones Pär-Jörgen Pärson. Båda investerade i Spotify tidigt och båda har storsålt aktier den senaste tiden.
Creandums partner Fredrik Cassel (högst upp) och Northzones Pär-Jörgen Pärson. Båda investerade i Spotify tidigt och båda har storsålt aktier den senaste tiden. Foto: Amanda Lindgren/Izabelle Nordfjell
De svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, Spotifys första externa investerare, sålde i fjol tillsammans Spotify-aktier för över 2 miljarder kronor, kan Di Digital avslöja. Sedan dess har aktiepriset rusat i höjden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den börsaktuella musiktjänsten Spotify (NTL) är i dag Sveriges mest framgångsrika techbolag och har sett sin värdering stiga till över 100 miljarder kronor, en en ökning med 200 gånger sedan 2008.

Den rejäla värdeökningen har satt de svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone på kartan. De investerade i Spotify redan 2008 och förvaltar i dag åtskilliga miljarder genom att investera i techbolag.

Di Digital kan nu avslöja att både Creandum och Northzone har sålt stora poster i Spotify. Creandum har gjort sig av med minst hälften av sitt innehav, enligt flera källor med insyn.

Läs mer: Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Creandum sålde en stor post i Spotify under våren 2016. Då bytte aktier för drygt 800 miljoner kronor händer, enligt uppgift till Di Digital.

Vid samma tid sålde Northzone Spotify-aktier för 1,3 miljarder kronor, enligt flera källor. Köpare då var pensionsfonderna AMF och Alecta, vilket Di Digital nyligen rapporterade.

Sedan försäljningarna har Spotifys aktiepris mer än fördubblats i den inofficiella gråhandeln. Detta i takt med att bolaget rör sig närmre en börsnotering i USA, som väntas ske senast första halvåret 2018.

Läs mer: Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Creandum och Northzone investerade sammanlagt 123 miljoner kronor i Spotify 2008, innan tjänsten hade lanserats kommersiellt. Northzone stod för två tredjedelar av den summan.

För det fick de nästan en fjärdedel av bolaget. Både Creandum och Northzone gjorde sedan följdinvesteringar i Spotify i takt med att bolaget växte.

Jag är otroligt glad att Creandum tog risken

Enligt Di Digitals källor äger Creandum i dag cirka 3 procent av bolaget, vilket motsvarar nära 3,5 miljarder kronor, baserat på det nuvarande priset i den inoffciella handeln med Spotify-aktier. Northzone äger aktier värda knappt 6 miljarder kronor.

Creandums partner Fredrik Cassel upptäckte Spotify efter en presentation av bolaget på KTH för tio år sedan. 

“Jag är otroligt glad att Creandum tog risken och backade bolaget i första rundan och oerhört stolt över vad bolaget åstadkommit”‚ säger han.

Läs mer: ”Kära Spotify – kan vi prata om börsen nu?”

Han vill dock inte kommentera varför man valde att sälja under våren 2016.

Spotify förbereder just nu en börsnotering i USA. En listning kan ske så snart som före årsskiftet och på börsen väntas bolaget bli värt 130 miljarder kronor, enligt Reuters.

De största ägare är fortfarande grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, som vardera har drygt 10 procent av Spotify.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer