Annons

Svenska streamingtjänsten Voddler går i konkurs

Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015.
Marcus Bäcklund, en av Voddlers tre grundare. Han lämnade bolaget 2015. Foto: Press/TT
Streamingtjänsten Voddler skulle gå i Spotifys fotspår men fick aldrig affären att flyga. Nu ansöker film- och tv-bolaget om konkurs.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Voddler grundades 2007 och kallades för ett ”Spotify för film” vid lanseringen 2009. Ambitionen var att med hjälp av egenutvecklad peer-to-peer-teknik bygga en plattform för ”video on demand”, film och tv-serier via nätet. I likhet med Spotify skulle intäkterna komma från en annonsfinansierad version och en betalversion.

En tidig skeptiker var dock Daniel Ek, Spotifys ena grundare. Redan i början av 2010 sågade han Voddler på Twitter med orden ”har verkligen försökt gilla det”. Ek sade sig vara besviken på både tekniken och innehållet.

Nu har Voddler, elva år efter att bolaget grundades, ansökt om konkurs. Det rapporterat Breakit.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar filmfiaskot

”Bolaget är överskuldsatt. Ansträngningarna att sälja bolagets tillgångar eller aktierna i bolaget till en tilltänkt köpare lyckades inte”, heter det i handlingar som sajten har tagit del av.

Bolaget hade storslagna planer och tog in över 200 miljoner kronor i riskkapital från ägare som Nokia Growth Partners, riskkapitalbolaget Deseven och AMF-chefen Christer Elmehagen.

Läs mer: Voddler kämpar för överlevnad

Redan 2013 var det dock uppenbart att Voddler skulle få svårt att klara sig som självständig videosajt. Bolagets dåvarande vd Marcus Bäcklund tog då fram en ny affärsmodell som gick ut på att sälja den egenutvecklade tekniken till aktörer i Asien, Afrika och Latinamerika.

Marcus Bäcklund var en känd it-profil under dotcombubblan och var vd för internetkonsulten Cell Network mellan 1997 och 2000. Han var även delägare i Voddlers storägare Desvenen. Han lämnade dock vd-posten på Voddler i januari 2015, efter sju år av raka förluster och över 200 miljoner kronor i investerat kapital.

Under sina verksamma år redovisade Voddler förluster på knappt 270 miljoner kronor, skriver Breakit.

Vid början av 2017 var det tyska Cipio Partners som ägde en majoritet av bolaget.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar Chalmers Ventures

För ett par år sedan gjorde Marcus Bäcklund comeback som investeringsansvarig på Chalmers Ventures (NTL). Han slutade dock vid årsskiftet 2016/2017, efter bara ett år på posten. Han blev då vd på det börsnoterade videoövervakningsbolaget Irisity (som då hette Mindmancer).

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer