Hoppa till innehållet

Svenska succéboken om Commodore 64 ges ut på engelska

I höstas utkom Jimmie Wilhelmsson med boken Generation 64, om den tidiga hemdatorn Commodore 64 och svenskarna som grundlade sin IT-karriär framför den. Nu är ett avtal undertecknat med det engelska förlaget Bitmap Books, som lanserar bokens engelska utgåva i en Kickstarterkampanj. Di Digital ställde fem frågor om generation 64 till Jimmy Wilhelmsson.

Jimmy Wilhelmsson och hans bok.
Jimmy Wilhelmsson och hans bok.Foto: Lars Jansson

Vad är generation 64?

“Generation 64 är en term jag lånat från tyskan för att beskriva den grupp ungdomar som växte upp med hemdatorn Commodore 64. Jag brukar kalla Commodoren för den första sociala datorn i och med att det bildades gäng och sociala grupper bland de som knäckte spelens kopieringsskydd och delade dem vidare, och en scen växte fram bland ungdomar som tävlade i att knäcka och skriva egna spel. Många som är duktiga och framstående inom IT-sektorn i dag började i de där kretsarna, och för mig är det de som är generation 64.”

Hur märks denna generation i dag?

“De är ofta grundare och nyckelpersoner i svenska IT- och spelbolag. Till exempel grundaren av Dice, ett antal personer i nyckelroller på Spotify, ett gäng kulturpersonligheter som Orvar Säfström och Rickard Söderberg, Marcus Persson som grundade Mojang och gänget bakom Candy Crush. Om man går längre kan man säga att C64-scenen har lett fram till det som idag är Dreamhack, världens största datorfestival. Jag tror att Commodoren gav dem en tidig form av hemdatorvana i en tid då det generellt inte fanns hemdatorer, och en självklar fallenhet för att programmera. Ur ett näringslivsperspektiv har de med sig ett djupt tekniskt kunnande och en entreprenörsanda som föddes i dessa communitys.”

Jag blev överväldigad!

Vad fick din bok för mottagande när den kom ut i Sverige?

“Jag blev överväldigad! Vi fick hela uppslag i Dagens industri, Expressen, Computer Sweden och Svd, recensioner i DN och SVTs morgonsoffa och ett otroligt genomslag överlag. Jag lade ut en liten grej om att boken var på väg och att den gick att förhandsbeställa, och det gjorde hela 800 personer. Upplagan på 3000 böcker tog slut innan jul, varpå förlaget tryckte 3000 till. Jag tycker mig se att det pratas mer om den här tiden nu, att retrosvängen blivit hetare eftersom folk som var med då nu har barn och vill återuppleva sakerna de själv gjorde då. Jag tror de vill blicka tillbaka till grundbulten till vad som är dagens datorbaserade samhälle.”

Hur ser intresset i övriga världen ut?

“Sverige som IT-land intresserar internationellt. Jag har fått flera förfrågningar från forskare som vill jämföra svenska spelscenen med sina egna motsvarigheter, och i höstas när boken kom ut blev jag översköljd av folk som ville se översättning. I förordet till bokens engelska upplaga kommer en del prominenta personer som låg bakom Commodoren figurera, och när jag kontaktat dem så har de ofta redan boken i sin ägo men utan att kunna förstå den.

I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.

De stora marknaderna som USA och England har alltid har varit duktiga att producera, men i Sverige var vi utsvultna på den sortens entreprenörsanda på 80-talet. I praktiken kom det inga spel, ingen mjukvara överhuvudtaget, från Sverige på den tiden. Vi saknade företagsstrukturen men hade kunskaperna, så vad vi gjorde för att få utlopp för det var att samlas i grupper och diskutera med likasinnade. På så vis ligger den här generationen också delvis bakom piratscenen som Sverige är så känd – eller ökänd – för, och den har ju på något konstigt sätt gått hand i hand med näringslivet. I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.”

Vad hoppas du på att Kickstarter-insamlingen ska leda till?

“Det är förlaget som driver den, men jag hoppas att folk som tidigare sett boken och velat ha den på engelska nu ser att vi kommer ge ut den. Dessutom hoppas jag att svenska organisationer och företag ska tycka om initiativet, eftersom de gillar den kreativa näringslivshistoria som finns i Sverige. Vilka belöningar vi ska dela ut till de som sponsrar boken vet jag inte, men vi har tidigare kört på en laptopsticker med texten “I am generation 64”. Man kan tänka sig den sortens stickers och annat roligt, men det är till det syvende och sista förlaget som pysslar med det.”

Läs mer på bokens engelska hemsida generation64.com.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera