Hoppa till innehållet

Svenska succéfonden efter Rovios kursslakt: ”Ägarna argare än fåglarna”

Rovios börsras raderade 300 miljoner kronor för svenska ägaren Swedbank Robur Ny Teknik – inom loppet av en timme. ”Rovio har varit dåliga på att kommunicera”, säger förvaltaren Carl Armfelt.

Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik.
Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik.Foto: TT/Di

Spelbolaget Rovio, som står bakom succéspelet Angry Birds, släppte på torsdagsmorgonen sin försäljningsprognos för fjärde kvartalet 2017 och även för helåret 2018. Prognosen var inte i ägarnas smak och aktien rasade med cirka 40 procent i den tidiga handeln. Följ aktien här.  

Läs även: Spelstudion Rovio slaktas på börsen efter dyster prognos 

Den svenska storägaren i Rovio, Swedbank Robur Ny Teknik, förlorade närmare 290 miljoner kronor i börsvärde på en dryg timme. Efter gårdagens stängning var deras post värd drygt 700 miljoner kronor. Efter en timmes handel låg innehavet på drygt 400 Mkr.

Enligt Carl Armfelt, ansvarig investerare på fonden, så har börsen reagerat starkare än vad prognosen förtjänade.

”Man kan konstatera att det inte går så katastrofalt dåligt för företaget som börsen antyder men huvudproblemet i bolaget nu är att aktieägarna är argare än fåglarna. Det är det man landar i”, säger Carl Armfelt. 

Swedbank Roburs teknikfond har vuxit starkt de senaste åren. Bara genom nätmäklaren Avanza äger drygt 50 000 sparare andelar i fonden. Rovio, som noterades under hösten 2017, är ett av fondens större innehav.

Huvudproblemet i Rovio är att aktieägarna är argare än fåglarna

Men Rovio har haft en tuff start på Helsingforsbörsen.

Det här är bolagets andra kvartal som de rapporterar sedan börsnoteringen. Även i första kvartalet var Rovios siffror sämre än väntat och då tappade bolagets aktie 25 procent på börsen.

För 2018 spår Rovio att intäkterna hamnar i intervallet 260–300 miljoner euro, att jämföra mot 297 miljoner euro 2017. Årets prognos visar med andra ord en närmast stillastående tillväxt. Till skillnad hade bolaget en tillväxt på 55 procent mellan 2016 och 2017. 

De har varit dåliga på att kommunicera sedan de kom till börsen

Enligt Carl Armfelt så skiljer sig bolag åt hur positiva de är i sina prognoser. 

”Frågan är hur man ska tolka en sån här prognos. Det finns de som ger försiktiga prognoser och de som är mer djärva. Vad man kan säga för Rovio är att de har varit dåliga på att kommunicera sedan de kom till börsen”, säger Carl Armfelt.

Den svenska fonden är Rovios tredje största ägare, med drygt 9 procent av kapitalet, enligt ägartjänsten Holdings.

Läs även: Swedbank Robur finansierade Mags förvärv – vill börsnotera bolaget 

Bland storägarna finns också Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, med ett innehav på knappt 10 procent.

Efter någon timmes handel på torsdagen hade Atomicos innehav sjunkit från cirka 740 Mkr i värde till 430 Mkr.

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera