Annons

Svenska succéfonden efter Rovios kursslakt: ”Ägarna argare än fåglarna”

Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik.
Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik. Foto: TT/Di
Rovios börsras raderade 300 miljoner kronor för svenska ägaren Swedbank Robur Ny Teknik – inom loppet av en timme. ”Rovio har varit dåliga på att kommunicera”, säger förvaltaren Carl Armfelt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelbolaget Rovio, som står bakom succéspelet Angry Birds, släppte på torsdagsmorgonen sin försäljningsprognos för fjärde kvartalet 2017 och även för helåret 2018. Prognosen var inte i ägarnas smak och aktien rasade med cirka 40 procent i den tidiga handeln. Följ aktien här.  

Läs även: Spelstudion Rovio slaktas på börsen efter dyster prognos 

Den svenska storägaren i Rovio, Swedbank Robur Ny Teknik, förlorade närmare 290 miljoner kronor i börsvärde på en dryg timme. Efter gårdagens stängning var deras post värd drygt 700 miljoner kronor. Efter en timmes handel låg innehavet på drygt 400 Mkr.

Enligt Carl Armfelt, ansvarig investerare på fonden, så har börsen reagerat starkare än vad prognosen förtjänade.

”Man kan konstatera att det inte går så katastrofalt dåligt för företaget som börsen antyder men huvudproblemet i bolaget nu är att aktieägarna är argare än fåglarna. Det är det man landar i”, säger Carl Armfelt. 

Swedbank Roburs teknikfond har vuxit starkt de senaste åren. Bara genom nätmäklaren Avanza äger drygt 50 000 sparare andelar i fonden. Rovio, som noterades under hösten 2017, är ett av fondens större innehav.

Huvudproblemet i Rovio är att aktieägarna är argare än fåglarna

Men Rovio har haft en tuff start på Helsingforsbörsen.

Det här är bolagets andra kvartal som de rapporterar sedan börsnoteringen. Även i första kvartalet var Rovios siffror sämre än väntat och då tappade bolagets aktie 25 procent på börsen.

För 2018 spår Rovio att intäkterna hamnar i intervallet 260–300 miljoner euro, att jämföra mot 297 miljoner euro 2017. Årets prognos visar med andra ord en närmast stillastående tillväxt. Till skillnad hade bolaget en tillväxt på 55 procent mellan 2016 och 2017. 

De har varit dåliga på att kommunicera sedan de kom till börsen

Enligt Carl Armfelt så skiljer sig bolag åt hur positiva de är i sina prognoser. 

”Frågan är hur man ska tolka en sån här prognos. Det finns de som ger försiktiga prognoser och de som är mer djärva. Vad man kan säga för Rovio är att de har varit dåliga på att kommunicera sedan de kom till börsen”, säger Carl Armfelt.

Den svenska fonden är Rovios tredje största ägare, med drygt 9 procent av kapitalet, enligt ägartjänsten Holdings.

Läs även: Swedbank Robur finansierade Mags förvärv – vill börsnotera bolaget 

Bland storägarna finns också Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, med ett innehav på knappt 10 procent.

Efter någon timmes handel på torsdagen hade Atomicos innehav sjunkit från cirka 740 Mkr i värde till 430 Mkr.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer