Annons

Svenska Super Mario-bolaget mot börsen – vill bli ”ett nytt Embracer”

I koncernen Thunderful Group ingår Bergsala som varit Nintendos distributör i Norden i nära 40 år.
I koncernen Thunderful Group ingår Bergsala som varit Nintendos distributör i Norden i nära 40 år. Foto: AP/TT
Spelbolaget Thunderful Group siktar på en börsnotering i miljardklassen under andra halvåret, uppger källor för Di. Storägare är Owe Bergsten – känd som mannen som tog Nintendo till Sverige med sitt Bergsala.  ”Jag tror att de själva har ambitionen att bli ett nytt Embracer”, säger en källa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan 1981 blev Owe Bergstens bolag Bergsala generalagent för den japanska speljätten med den handhållna spelkonsolen Game & Watch och spel som Donkey Kong och senare Super Mario Bros. 

Nu siktar Thunderful Group, en koncern bildad i vintras där Bergsala ingår och Owe Bergsten är storägare, på en börsnotering under andra halvåret, uppger källor för Di. Koncernen omsätter omkring 2 miljarder kronor med en rörelsevinst runt 200 miljoner. 

Det är Carnegie och ABG Sundal Collier som leder noteringsarbetet enligt Di:s källor som inte har bestämda uppgifter kring tänkt värdering. 

”Jag tror de siktar på 2 miljarder”, säger en källa. En annan källa säger att den siffran kan vara något i underkant.

Owe Bergstens resa till Japan för att landa agenturen efter att han blivit helt fascinerad av ett Nintendospel som han köpte under en mellanlandning i Singapore har blivit legendarisk, och under 80-talet blev spelen en enorm succé i Sverige. 

Bergsala är efter nära 40 år fortfarande Nintendos distributör i Norden. Huvudkontoret i Kungsbacka strax söder om Göteborg är byggt i en stil som får det att påminna om en gammal japansk träbyggnad och bär en skylt där det står just Nintendo. Den som åkt förbi på E6 har förmodligen också sett den stora Super Mario-statyn som står på en pelare nära motorvägen. 

Distribution av spel och leksaker står för merparten av försäljning och vinst i koncernen som också omfattar förläggning av spel och spelutveckling, där bolaget växt kraftigt på senare tid. 

”Jag tror att de själva har ambitionen att bli ett nytt Embracer”, säger en källa. 

I spelutvecklingsdelen ingår Göteborgsbaserade Zoink och Image & Form samt Guru Games i Skövde, som köptes i vintras. Sammanlagt har bolaget omkring 100 spelutvecklare anställda. 

Owe Bergsten har avböjt att kommentera. Brjann Sigurgeirsson, vd och delägare, vill inte säga något om en börsnotering men säger att man har en ”spännande och genomtänkt agenda” för fler förvärv.

”Vad vi kan säga är att vi tittar på aktörer i såväl Norden som övriga Europa som kan komplettera och stärka oss”, säger han och tillägger att man räknar med att släppa fyra egenutvecklade spel 2021. 

”Och ser vi till vår förlagsverksamhet kommer vi i år publicera fler externa spel än någonsin tidigare”, säger Brjann Sigurgeirsson.

Poängen med att slå ihop distribution, spelutveckling och förläggning i en koncern är att det ska ge rörelsemässiga och finansiella skalfördelar, där pengar från distributionen kan finansiera spelutveckling och publiceringsprojekt, säger Brjann Sigurgeirsson. Owe Bergstens ägarbolag Bergsala Holding ägde redan före samgåendet aktier i alla ingående bolag. 

”Sedan finns det såklart en affärsmässighet i att ha kontroll över hela kedjan, från utveckling till distribution”, säger Brjann Sigurgeirsson. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer