Annons

Svenska techbolaget tecknar avtal med Google

Neo4J:s grundare Emil Eifrém tillsammans med investeraren Ola Rollén.
Neo4J:s grundare Emil Eifrém tillsammans med investeraren Ola Rollén. Foto: Di och TT.
Neo4J:s grafdatabas gör succé bland globala storkunder och har fått in Ola Rollén som investerare. Nu har det svenskgrundade bolaget signerat ett prestigefyllt samarbetsavtal med techjätten Google.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det omskrivna svenska techbolaget Neo4J, som har sitt huvudkontor i Silicon Valley, utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information. 

Neo4J var först i världen med grafdatabaser och skapade enligt grundaren Emil Eifrém en helt ny produktkategori. Techbolaget har över 300 betalande kunder världen över, däribland storbolag som Ebay och Walmart.

Men konkurrensen har på sistone hårdnat betänkligt eftersom it-jättar som Amazon, IBM, Microsoft, Oracle och SAP börjat sälja liknande tjänster. 

”Av de stora plattformsbolagen är det egentligen bara Google som hittills inte utvecklat en egen grafdatabas”, sa Emil Eifrém till Di Digital i fjol.

Nu blir det dock ändring på det. Neo4J har tecknat ett färskt avtal om att integrera sin grafdatabas på Googles världsomspännande molntjänst Cloud. 

De finansiella detaljerna i samarbetet framgår inte.

”Genom vårt partnerskap vill vi erbjuda en klassledande lösning med en grafdatabas i ett nära integrerat molnerbjudande. Detta kommer att göra det enkelt för utvecklare att tillvarata den potential som finns i komplex, länkad data”, säger Emil Eifrém i en skriftlig kommentar.

På Google Cloud kan företagskunder och utvecklare skapa, distribuera och anpassa appar, webbplatser och tjänster.

Marknaden för molntjänster har exploderat under de senaste åren, med aktörer som Amazon, Google och Microsoft i frontlinjen. 

Läs mer: Svenska techbolaget utmanas av Amazon – tar in 730 miljoner kronor 

I november i fjol tog Neo4J in hela 80 miljoner dollar, motsvarande drygt 730 miljoner kronor, i nytt kapital från bland andra investmentbanken Morgan Stanley. Andra stora ägare i bolaget är riskkapitalbolaget One Peak Partners, svenska Creandum och Hexagon-vd:n Ola Rollén genom sitt bolag Greenbridge.

Ne4J är ett av flera svenska techbolag i USA som förlagt sin koncernmoder i Delaware, känt för sina låga skatter och milda företagsreglering. På grund av den begränsade insynen i delstaten är det oklart hur företaget står sig finansiellt. 

Enligt obekräftade uppgifter till Di Digital omsatte Neo4J mellan 25 och 50 miljoner dollar, motsvarande 230 till 460 Mkr, under 2017. Än så länge går bolaget dock med förlust.

Grafdatabasen är inspirerad av den mänskliga hjärnan och hur den hanterar information. Den stora vinsten för företagskunderna är att snabbt kunna söka igenom, analysera och koppla samman en stor mängd datakällor för att hitta relevant fakta. Den presenteras sedan på ett begripligt och lättöverskådligt sätt.

Emil Eifrém grundade Neo4J tillsammans med Johan Svensson i Linköping år 2007. Två år senare flyttade databasbolaget till Malmö, för att slutligen ta steget över Atlanten 2011.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer