Annons

Svenska techbolaget utmanas av Amazon – tar in 730 miljoner kronor

Emil Eifréms techbolag Neo4J fick ett brett genomslag 2016 när deras grafdatabas hjälpte journalister att kartlägga dokument i den så kallade Paradisläckan.
Emil Eifréms techbolag Neo4J fick ett brett genomslag 2016 när deras grafdatabas hjälpte journalister att kartlägga dokument i den så kallade Paradisläckan. Foto: Press.
Svenska Neo4J:s grafdatabas gör succé bland globala storkunder. Nu fyller techbolaget på kassan med 730 miljoner kronor för att fäkta undan konkurrensen från Amazon och Microsoft. ”Pengarna räcker fram till en börsnotering”, säger grundaren Emil Eifrém.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det omskrivna svenska techbolaget Neo4J, som har sitt huvudkontor i Silicon Valley, utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information.

Nu tar bolaget in 80 miljoner dollar, motsvarande drygt 730 miljoner kronor, i nytt kapital. Rundan är den i särklass största inom den svenska techsektorn hittills under 2018 och leds av investmentbanken Morgan Stanley och riskkapitalbolaget One Peak Partners.

”Vi ska dels investera pengarna i att växa organisationen, för att kunna möta den globala efterfrågan vad gäller försäljning och marknadsföring. Men det är minst lika viktigt för oss att fortsätta utveckla teknikplattformen, särskilt kopplat till tillämpningar inom AI och maskininlärning”, säger vd:n Emil Eifrém till Di Digital.

Sedan tidigare har svenska Creandum och Hexagon-vd:n Ola Rollén, genom sitt bolag Greenbridge, investerat i Neo4J. Båda deltar också i den nya rundan.

Läs mer: Emil Eifrém om sin åtalade delägare: ”Ola Rollén var vår dröminvesterare”

Pengarna i den här rundan räcker för att ta oss till en börsnotering.

Under de senaste åren har Neo4J:s produkt fått rejält fäste på marknaden med storkunder som Ebay och Walmart. Nästan 80 av de 100 största publika och privata bolagen i USA uppges använda deras tjänster.

”Sedan 2016 har vi sett en helt otrolig utveckling. Men det var bara en tidsfråga innan varenda storföretag i världen skulle inse att de behöver en grafdatabas. Våra viktigaste kundsegment är i dag banker, detaljhandelskedjor och telekombolag”, säger Emil Eifrém.

I Sverige sticker börs- och industriklenoder som Astra Zeneca, Volvo och Telia ut på kundlistan.

Grafdatabasen är inspirerad av den mänskliga hjärnan och hur den hanterar information. Den stora vinsten för företagskunderna är att snabbt kunna söka igenom, analysera och koppla samman en stor mängd datakällor för att hitta relevant fakta. Den presenteras sedan på ett begripligt och lättöverskådligt sätt.

Emil Eifrém grundade Neo4J tillsammans med Johan Svensson i Linköping år 2007. Två år senare flyttade databasbolaget till Malmö, för att slutligen ta steget över Atlanten 2011. 

Men merparten av teknikutvecklingen sker fortfarande i Skåne, där ett 60-tal av koncernens cirka 230 anställda är stationerade.

”En stor del av pengarna kommer förmodligen hamna i Malmö. Om det dök upp 50 utvecklare utanför min dörr i morgon skulle jag anställa allihop.”

Neo4J tjänar sina pengar på att licensiera ut grafdatabasen, tillsammans med annan kringförsäljning. Enligt obekräftade uppgifter till Di Digital landade omsättningen på mellan 25 och 50 miljoner dollar, motsvarande 230 till 460 Mkr, under 2017.

”Vi växer jättesnabbt, mellan 50 till 100 procent varje år”, säger Emil Eifrém.

Än så länge är bolaget inte lönsamt, även om det är oklart hur stora förlusterna är. Emil Eifrém konstaterar dock att Neo4J var nära att nå ett positivt kassaflöde redan 2016.

”Nu handlar det om att ta och behålla så stora marknadsandelar som möjligt. Just av den anledningen ska vi investera pengarna från rundan, inte lägga dem på banken. Men samtidigt ska vi med egna medel klara av att närsomhelst vända till ett positivt kassaflöde”, säger han.

Neo4J:s grafdatabas har här kartlagt sin egen runda och deras investerares olika portföljbolag.
Neo4J:s grafdatabas har här kartlagt sin egen runda och deras investerares olika portföljbolag. Foto: Press.

Läs mer: Så hjälpte Neo4J till att avslöja skattesmitare i Paradisläckan 2016 

Bolaget var först i världen med grafdatabaser och skapade enligt Emil Eifrém en helt ny produktkategori. Men nu har konkurrensen hårdnat betänkligt eftersom aktörer som Amazon, IBM, Microsoft, Oracle och SAP börjat sälja liknande tjänster.

”Av de stora plattformsbolagen är det egentligen bara Google som hittills inte utvecklat en egen grafdatabas.”

Det lär således bli en utmaning för det svensk-amerikanska bolaget att försvara sin starka position.

”Du är dum om du inte blir orolig när aktörer som Amazon kliver in på din marknad. Men samtidigt är det ett bevis på att produkten är otroligt värdefull.”

Har ni fått konkreta förfrågningar från något eller några av de stora mjukvarubolagen om ett uppköp? 

”Ja, det har vi, vilket ju är rätt så naturligt. Men i dagsläget är vi inte intresserade av att sälja, även om det inte går att utesluta för framtiden. Men målsättningen är utan tvekan att själva bygga nästa svenska deeptech-framgång i skala med Ericsson”, säger Emil Eifrém.

En börsnotering i USA är därmed fortsatt huvudspåret för Neo4J. Det har tidigare talats om att en notering kan bli aktuell redan år 2020. Men det kan även ske längre fram än så, beroende på marknadsläget, enligt grundaren.

”Pengarna i den här rundan räcker för att ta oss till en börsnotering. Dessförinnan kommer vi inte behöva leta nytt kapital, om vi inte vill”, säger han.

Nyemissionen på 730 Mkr innebär att Neo4J på ett bräde fördubblar mängden riskkapital man tagit in sedan starten 2007. Därmed lär Neo4J ha tagit ytterligare ett kliv mot att bli Sveriges nästa enhörningsbolag, med en värdering på motsvarande 9 miljarder kronor. 

På denna punkt väljer Emil Eifrém dock att ge sparsmakade detaljer. 

”Värderingen mäts i flera miljarder kronor, kan jag i alla fall säga, och är därmed signifikant högre än vid vår förra runda 2016”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer