Hoppa till innehållet

Svenska techdoldisarna mäter fattigdom från rymden

Svenska Flowminder kombinerar satellitdata med data från mobiloperatörer för att kunna mäta fattigdomsnivån i olika delar av världen. Bakom satsningen står Bill & Melinda Gates Foundation.

Erik Wetter, forskare på Handelshögskolan, och Linus Bengtsson, som forskar vid KI, är medgrundare till Flowminder.
Erik Wetter, forskare på Handelshögskolan, och Linus Bengtsson, som forskar vid KI, är medgrundare till Flowminder.Bild: Flowminder

Trots att välståndet ökat globalt de senaste decennierna lever fortfarande nära 800 miljoner personer i extrem fattigdom, något som slår hårt mot människors hälsa och är en bidragande faktor till social oro. Särskilt utsatt är Sydasien och länderna söder om Sahara. Att utrota fattigdom är ett av FN:s prioriterade mål och antogs 2015 som det första av organisationens 17 mål för hållbar utveckling.

FN brottas dock med att tillräckligt exakt kunna mäta fattigdomens utbredning inom länder. Det gör att det kan vara svårt att rikta insatser till de områden som har störst behov och att följa förändringar i fattigdom. Det är ett problem som den svenska organisationen Flowminder är på väg att knäcka, genom avancerad dataanalys. 

Läs mer: Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”

De senaste två åren har Flowminder arbetat tillsammans med MIT Media Lab och operatörerna Telenor och Grameenphone med att analysera satellit- och mobildata från Bangladesh för att mäta fattigdomsnivåer. Projektet sker i samarbete med FN och har finansierats av Bill & Melinda Gates Foundation. 

Resultaten från projektet har publicerats i tidskriften Journal of the Royal Society Interface

”I dag mäts fattigdom huvudsakligen med hjälp av enkätundersökningar och data från folkräkningar, som i bästa fall utförs vart tionde år. Sådana undersökningar är kostnadskrävande och dessutom svåra att genomföra i svårtillgängliga regioner. Vår modell gör det möjligt att göra en skattning av större områden och pekar också mot möjligheten att följa fattigdomsutvecklingen över tid", säger Flowminders medgrundare Linus Bengtsson.

Satellitdatan används för att bedöma faktorer som nederbörd och temperatur, som är relaterat till jordbruksproduktivitet. Mobildata i form av antal sms, samtalsminuter och vilken tid på dygnet man ringer ger i sin tur en bild av en individs vanor och vilket ekonomiskt utrymme denne har för sin konsumtion. 

”Att löpande kunna mäta den ekonomiska utvecklingen i en region är helt centralt för att avgöra var man ska sätta in insatser för fattigdomsbekämpning och för att mäta effekter av bistånd”, säger Flowminders medgrundare Erik Wetter, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. 

Flowminder har uppmärksammats för sitt arbete med dataanalys som underlag för hjälpinsatser vid katastrofarbete

Flowminder grundades 2010 och i dag består verksamheten av fler än 40 personer runt om i världen. Trots att man delvis seglat under radarn i hemlandet brukar svenskarna lyftas fram som en av de främsta internationella aktörerna inom så kallat datadrivet bistånd.

Bland annat har Flowminder uppmärksammats för sitt arbete med dataanalys som underlag för hjälpinsatser vid katastrofarbete. Under jordbävningarna i Haiti 2010 och i Nepal 2015, samt i samband med orkanen Matthew i fjol använde sig bland annat FN av Flowminders analyser av mobildata för att följa och hjälpa flyktingströmmar i naturkatastrofernas spår.

Läs mer: Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

Samma teknik använde Flowminder vid Ebolautbrottet i Västafrika 2014 för att hjälpa WHO att kartlägga folkrörelser och försöka förutse spridningen av epidemin.

”Vår verksamhet består av tre ben: att mäta fattigdom och sårbarhet hos olika länders befolkning, att kartlägga spridning av infektionssjukdomar och att underlätta humanitära insatser vid naturkatastrofer. Det är liknande typer av big data-analys vi använder i samtliga dessa fall”, säger Linus Bengtsson.

 Utbredning av fattigdom i Bangladesh. (rött: fattigast. Blått: minst fattigt) Källa: Flowminder

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera