Hoppa till innehållet

Svenska techprofiler vädjar till politiker: ”Fixa regelverket för personaloptioner”

Nästa Amazon, Google eller Netflix kan komma från Europa – men då måste reglerna kring personaloptioner förbättras. Det menar startupgrundare som Jacob de Geer och Sebastian Siemiatkowski.

Izettles grundare Jacob de Geer, Krys grundare Johannes Schildt och Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski.
Izettles grundare Jacob de Geer, Krys grundare Johannes Schildt och Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski.

Europeiska politiker måste göra det enklare för techbolag att dela ut personaloptioner till sina anställda. Det kräver mer än 30 välrenommerade startup-vd:ar i ett öppet brev som Di Digital tagit del av.

”Utan dröjsmål uppmanar vi lagstiftare att fixa det bristfälliga, inkonsekventa och ofta bestraffande regelverket”, står att läsa.

I frontlinjen ligger grundarna av några av Sveriges mest framstående techbolag. Jacob de Geer (Izettle), Johannes Schildt (Kry), Niklas Östberg (Delivery Hero), Raoul Scherwitzl (Natural Cycles) och Sebastian Siemiatkowski (Klarna) har alla skrivit under uppropet.

Svenska techbolag har länge tryckt på för enklare regler kring personaloptioner, rätten för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företaget till ett förutbestämt pris. 

Den 1 januari 2018 infördes ett nytt system som skulle borga för en mer förmånlig beskattning. Men den rödgröna regeringens reform har delvis fått underkänt av Skatteverket och dömts ut som verkanslös av många inom startupsektorn, vilket Di Digital rapporterat om.

Läs mer: Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

I sitt brev uppskattar grundarna att Europas startupbolag tillsammans behöver rekrytera 100 000 anställda de närmsta tolv månaderna. Men då räknar man inte med rekryteringsbehovet hos helt nystartade bolag som lär växa fram under perioden. 

”Dagarna då vi levde i skuggan av Silicon Valley är över. Vi saknar inte längre ambition eller kapital.”

Företagsledarna pekar på att personaloptioner är välanvända i USA. Det är en stor konkurrensfördel för techjättarna på andra sidan Atlanten i kampen om talangerna. Man tävlar ofta om samma utvecklare och produktchefer, heter det.

”Det är inte bara en förmån ovanpå lönen. Personaloptioner belönar anställda som tar en risk för att arbeta på ett ungt och oprövat bolag – samtidigt som de säkrar sin förtjänst vid framtida framgångar. Startups har helt enkelt inte råd att betala lika höga löner som mer etablerade företag”, skriver grundarna.

Läs mer: Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang” 

Om systemet i Europa inte reformeras riskerar spetskompetensen försvinna. Det leder till minskat jobbskapande och avmattad tillväxt, skriver de i brevet. 

”Om vi inte eliminerar flaskhalsen riskerar vi slösa bort det fantastiska momentum som den europeiska techsektorn byggt upp under de senaste åren. Nästa Google, Amazon eller Netflix kan mycket väl komma från Europa, men för att det ska hända måste reglerna som styr personalägande definitivt förbättras.”

Uppropet sker på initiativ av riskkapitalbolaget Index Ventures och brevet ska skickas till lagstiftare runtom i Europa den 7 januari 2019.

Läs mer: Regeringen: "Regelverket fungerar fullt ut" 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera